Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mars'ta Yaşam İzleri Bulundu

Mars'ta yaşamın olabileceğine dair yeni izler keşfedildi. Mawrth Vallis, Mars ekvatorunun biraz kuzeyinde, güneydeki dağlık alanların kuzeydeki ovalarla buluştuğu bir bölgedir. Dedeağaç Limanı'nın Fransız ordusu tarafından kullanılması planlanıyor.

Yayın Tarihi: 29.07.2023 10:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mars'ta Yaşam İzleri Bulundu

Mawrth Vallis: Mars'ta Yaşam İçin Uygun Bir Bölge

Mars'ta yaşamın olabileceğine dair yeni izler keşfedildi. Bunlardan başında gelen Mawrth Vallis, Mars ekvatorunun biraz kuzeyinde, güneydeki dağlık alanların kuzeydeki ovalarla buluştuğu bir bölgedir. Vadi, ESA'nın Mars Express misyonunun hedefi oldu çünkü bilim adamları, Mars'ta yaşam bulmak için en iyi yer olabileceğine inanıyor. Kil manzarasında kalın silikat mineralleri birikintileri var. Mars Express, burada özellikle kil minerallerini oluşturmak için suya ihtiyaç duyan demir, magnezyum ve alüminyum olarak tanımladı. Aslında 3,6 milyar yıl önce bu vadiden su akıyordu. Öyleyse, Mawrth Vallis'te fosilleşmiş hatta mevcut yaşam kanıtları olabilir mi?

Mars'ta Yaşamın Bulunabileceği Koşullar

Mars'ta yaşamın var olması için koşulların uygun olabileceği düşünülüyor. Dünya'daki yaşamla ilgili çalışmalarımızdan gelen bilgilere göre, su bulduğumuz Dünya'da genellikle hayat buluruz. Bu nedenle, Mars'ta akan su olduğuna dair herhangi bir kanıt heyecan verici. Mars'taki görüntülerde killer daha açık renkli yer formları, daha koyu bölgeler ise volkanik kökenlidir. Mars Express, Chryse Planitia'da gömülü antik havzalar buldu. Mars'taki oluklar da suyun habercisi olabilir.

Dedeağaç Limanı Fransız Ordusu Tarafından Kullanılacak

Yunanistan Parlamentosu, Fransa ile imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarında İşbirliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı onayladı. Anlaşmanın ikinci maddesi, taraflardan birinin egemenlik alanında silahlı saldırıya uğraması halinde, diğer tarafın yardım etmesini öngörüyor. Dedeağaç Limanı'nın Fransız ordusu tarafından kullanılması planlanıyor.