Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Markiz Adaları UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

Fransız Polinezyası'ndaki Markiz Adaları, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi ve koruma altına alındı.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 18:53
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 18:53

Markiz Adaları UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

Markiz Adaları UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Girdi

Fransa'nın okyanusta yer alan denizaşırı bölgesi olan Fransız Polinezyası'ndaki Markiz Adaları, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

Markiz Adaları Hakkında Bilgi

100’den fazla adadan oluşan ve yaklaşık 300 bin nüfusa sahip olan Markiz Adaları, ana karadan yaklaşık 16 bin kilometre uzaklıkta yer alıyor. UNESCO’nun X hesabından yapılan açıklamada, bu bölgelerin dünya mirası olarak korunacağı duyuruldu.

Doğal ve Kültürel Zenginlikler

Markiz Adaları, milattan sonra binli yıllarda deniz yoluyla gelen uygarlıklara tanıklık etmiş ve 19. yüzyıla kadar gelişim göstermiştir. Adaya özgü son derece iyi korunmuş deniz ve kara ekosistemleri, zengin biyoçeşitliliğiyle dikkat çekmektedir.

UNESCO, bu bölgeyi özellikle nadir ve çeşitli bitki örtüsü, önemli deniz türü çeşitliliği ve Güney Pasifik’in en çeşitli kuş topluluklarıyla yuva kuran bir endemizm merkezi olarak tanımladı.

Fransa Cumhurbaşkanı'ndan Açıklama

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X hesabında yaptığı paylaşımda Markiz Adaları’nın Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını "Fransa için büyük bir gurur." şeklinde değerlendirdi. Macron, bu adaların, evrensel bir biyoçeşitlilik ve kültür hazinesi olarak korunmasının şart olduğunu belirtti.