Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Maria Branyas: Uzun Yaşamın Sırrı Araştırılıyor

Maria Branyas, uzun yaşamın sırrını araştıran bilimsel bir çalışmanın parçası haline geldi. Yaşlı kadının DNA'sı incelenerek, genlerinin uzun ömre etkisi belirlenmeye çalışılıyor. Branyas'ın sağlık durumu ve hafızasındaki keskinlik bilim insanlarını şaşırtıyor. Ayrıca Branyas'ın genetik olarak da şanslı olduğu düşünülüyor.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 11:54
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Maria Branyas: Uzun Yaşamın Sırrı Araştırılıyor

Maria Branyas: Uzun Yaşamın Sırrı Araştırılıyor

Ne kalp hastalığı ne de hafıza sorunları bulunuyor. Hatta 4 yaşından itibaren başından geçen hikayeleri dün olmuş gibi anlatabiliyor. 2020'de koronaya yakalanan Maria Branyas, hastalığı sorun yaşamadan atlattı.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA

Uzun yaşamak isteyenlere 'zehirli insanları' hayatlarından çıkarmalarını ve 'aşırılıklardan' kaçınmalarını tavsiye eden Maria Branyas şimdi uzun ömrün sırrını araştıran bilimsel bir araştırmanın parçası. Yaşlı kadının DNA'sı, genlerinin uzun ömre etkisini belirlemek için inceleniyor. Ailesinde 90 yaşını geçmiş birçok kişi olan yaşlı kadının DNA'sı uzun ömrün sırrını açıklarsa, bu durum uzun vadede diğer insanlara 'ömür katacak' ilaç üretiminde kullanılabilir.

CİDDİ BİR HASTALIĞI YOK

Yürüme ve duyma zorluğu dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan Branyas, 4 Mart 1907’de ABD’nin San Francisco kentinde dünyaya gelmiş. Çocukluk yaşlarında ailesiyle İspanya’ya göç eden Branyan, Gerona’da bir bakım evinde kalıyor. İspanyol gribini yenen, İspanya iç savaşına tanık olan, COVID-19’u atlatan Branyas, sağlık durumu ve hafızasındaki keskinlikle bilim insanlarını şaşırtıyor. Branyas daha önceki bir açıklamasında ‘her gün yoğurt yediğini’ ve ‘aşırılıklardan’ kaçındığını söylemişti.

GENETİK ŞANSLI

Herhangi ciddi bir hastalık ya da operasyon geçirmediğini belirten yaşlı kadın, uzun yaşamın sırlarını soranlara yanıt vermişti: “Düzen, huzur, aile ve arkadaşlarla iyi ilişkiler, doğayla temas, duygusal istikrar, bolca iyimserlik ve zehirli insanlardan uzak durmak.” Ancak doktorlar İspanyol kadının genetik olarak da şanslı olduğunu düşünüyor.