Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Marburg Üniversitesi Öğrencileri Antik Güneş Saati Buldu

Almanya'daki Marburg Üniversitesi öğrencileri, kasadaki bir kilisede yaptıkları kazı sırasında bir güneş saati buldu. Ahşap ve bronzdan yapılan antik eserin 14. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Saatin, Ortak Yaşamın Kardeşleri adlı bir tarikata ait olduğu düşünülüyor. Arkeologlar, saatin kökenlerini ve neden bu bölgede bulunduğunu araştırmaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 01:07
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Marburg Üniversitesi Öğrencileri Antik Güneş Saati Buldu

Toprağın kazdı, önce fark etmedi sonra eline alınca... Servet değerinde...

Üniversite öğrencileri, bir kasabadaki kilisenin bulunduğu alanı kazırken, yaklaşık bir kibrit kutusu büyüklüğünde cisim buldu. Tarihi eser niteliğinde olduğu ortaya çıkan nesnenin önemi daha sonra anlaşıldı.

Almanya'daki Marburg Üniversitesi arkeoloji bölümü öğrencileri, kasadaki kilisede yaptıkları kazı sırasında çok ilginç bulgularla karşılaştı.

Yaklaşık bir kibrit kutusu büyüklüğünde olan nesnenin önce ne olduğunu anlayamayan öğrenciler, bir güneş saati bulduklarını fark etti. Ahşap ve bronz maddeden yapılan bu antik eserin, 14. yüzyılın sonlarına ait olduğu düşünülüyor.

BİR TARİKATA AİT OLDUĞUNA İNANIYORLAR

Antik saatin, geç ortaçağ döneminde Ortak Yaşamın Kardeşleri adlı bir tarikata ait olduğuna inanılıyor. Kardeşler sonunda Hollanda, Almanya ve İsviçre'ye yayıldı. Kardeşlerin üyeleri, Marburg kentinin yukarı kesiminde bulunan 1527 yılından kalma eski manastır binasında yaşıyordu. Almanya'nın Hessen kentinde ilk kez böyle bir cisim bulundu.

ASTRONOMİ VE MATEMATİĞİN YANI SIRA ZANAATKARLIK

Marburg Philipps Üniversitesi Tarih ve Kültürel Çalışmalar Bölümü'nden Prof. Dr. Felix Teichner, insanların bu süre zarfında astronomi ve matematik hakkında bildiklerinin yanı sıra zanaatkarlıkları hakkında spot gibi bir içgörü sağladığını söyledi. Prof. Dr. Felix Teichner, yerel haber kaynağı Hessens Chau'ya bu güneş saatlerinden pek kalmadığını söyledi.

EN ESKİSİ MISIR'DA YAPILDI

Güneş saatleri, gün boyunca güneşin konumunu ölçerek zamanı söylemek için kullanılan eski cihazlar. Düz bir plaka ve güneş parladığında plaka üzerine gölge düşüren bir gnomondan oluşur. Gnomon tarafından oluşturulan gölgenin uzunluğu, kabaca güneşin gökyüzünde ne kadar yüksekte veya alçakta olduğunu göstererek günün saatini ortaya koyuyordu. Dünyanın bilinen en eski güneş saati, M.Ö. 1500 yılında Mısır'da yapıldı.

HENÜZ EMİN OLMADILAR

Marburg'da bulunan bu özel güneş saati, güneşin gölgesini işaretleyecek bir çubuk için olabilecek bir deliği ortaya çıkarmak için açılır. Arkeologlar, nesneyi tanımlamak için nadir buluntuyu İsviçre'deki bir bakanlıktaki arkeologlar tarafından bulunan benzer bir bulguyla karşılaştırdı. Prof. Dr. Felix Teichner, Hessens Chau'ya güneş saatinin neden özellikle bu bölgede bulunduğundan henüz emin olmadıklarını söyledi.

GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASI UMUDUYLA ÇALIŞIYORLAR

Prof. Dr. Felix Teichner, "Burada, manastırın olası çöplüğünü kazıyoruz ve tespit etmek için önce incelememiz gereken pek çok şeyi ortaya çıkarıyoruz" dedi. Daha nadir buluntuların gün yüzüne çıkarılması umuduyla bölgede kazı çalışmaları devam ediyor. Kurtarılan başka herhangi bir şey, bu zaman dilimine dair ek ipuçları sağlayabilir ve belki de güneş saatinin kökenleri hakkında daha fazla şey açıklayabilir.