Maraş 18 Cevizi, Küresel Bir Başarı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından 15 yıl önce tescil edilen "Maraş 18" cevizi, Türkiye'nin yanı sıra 25 ülkeden büyük bir ilgi görüyor. Bu cevizin, KSÜ Islah Programı kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edilmesi, onu yurt içinde ve dışında tercih edilen bir tür haline getirdi.
Kahramanmaraş'tan Dünyaya Yayılıyor
KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, 1994 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda, 2009'da tescil edilen Maraş 18'in milli çeşit listesine alındığını belirtti. Bu tür, üreticiler tarafından en çok tercih edilen ceviz çeşidi olarak dikkat çekiyor.
Yurt Dışı Üretim ve Tüketim
Sütyemez, tescil çalışmalarının ardından ürün dağıtımının özel bir firmaya devredildiğini ve 15 yıl gibi kısa bir sürede Avrupa ve Ortadoğu dahil toplamda 25 ülkeye ulaştığını ifade etti. Özellikle Almanya, İspanya, İtalya, Fransa gibi Avrupa ülkeleri ile Gürcistan, Özbekistan ve Rusya gibi doğu ülkelerinde de üretiliyor ve tüketiliyor.
Üretim Hedefleri
Türkiye'deki hasat döneminin sona erdiğini belirten Sütyemez, bu yıl 20 bin tonu aşan bir hasat beklediklerini vurguladı. Ayrıca, Mersin ve Manisa'da 300-350 dönüm büyüklüğünde bahçeler kurulduğunu ve bu bahçelerden ürünler elde edilmeye başlandığını kaydetti. Bunların yanı sıra, Maraş 18'in Türkiye'de üretilen yerli ceviz çeşitleri arasında en fazla üretilen lider konumunda olduğunu da sözlerine ekledi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi'nin girişimleri sonucunda tescil edilen "Maraş 18" cevizi, Türkiye'nin yanı sıra 25 ülkeden de ilgi görüyor.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi'nin girişimleri sonucunda tescil edilen "Maraş 18" cevizi, Türkiye'nin yanı sıra 25 ülkeden de ilgi görüyor.