Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Magnezyum ve Sağlık: Magnezyumun Önemi ve Eksikliği

Magnezyum, vücutta en fazla bulunan mineraller arasındadır ve birçok metabolik reaksiyonda önemli bir rol oynar. Magnezyum eksikliği çeşitli hastalıklara neden olabilir. Magnezyum seviyesini yükseltmek için ise doğal besinler tercih edilebilir.

Yayın Tarihi: 21.10.2023 18:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Magnezyum ve Sağlık: Magnezyumun Önemi ve Eksikliği

Magnezyumun Önemi

Magnezyum, vücutta en fazla bulunan mineraller arasındadır. Ayrıca magnezyum, vücudun işlevi için oldukça önemli bir mineraldir. Vücut magnezyumu kendi kendine üretemediği için çeşitli besinleri ve takviyeleri dışarıdan alır. Magnezyum, insan sağlığı için önemli olan kas kasılması, sinir sinyal iletimi, kan basıncının düzenlenmesi ve enerji üretimi gibi birçok metabolik reaksiyonda yer alır. Bu reaksiyonların iyi bir şekilde işleyebilmesi için ise düzenli olarak magnezyum alınması gerekmektedir. Beyin ve kalpte yoğun olarak bulunan magnezyum; kemik ve dişlerde, yumuşak dokularda ve kanda da bulunur.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

Magnezyum eksikliği vücutta çeşitli hastalıklara neden olabilir. Vücutta olması gerekenden az olan magnezyum seviyesinin düşüklüğü çeşitli risklerin oluşumuna sebep olur. Magnezyum eksikliği belirtileri yaygın vücut ağrıları, huzursuz bacak sendromu, halsizlik ve yorgunluk, kalpte çarpıntı ve ritim bozukluğu, tansiyon yüksekliği, mide bulantısı, depresyon, saç dökülmesi, uyku problemleri, baş ağrısı ve baş dönmesi, ciltte kuruluk, hafıza zayıflığı olarak sıralanabilir.

Magnezyum Seviyesini Yükseltmek İçin Doğal Besinler

Magnezyum eksikliğini en aza indirmek için doğal besinleri tercih edebilirsiniz. Nane, ıspanak, ay çekirdeği, badem, fındık, brokoli, dereotu, keten tohumu, bamya, soya fasulyesi, avokado, kereviz, susam, frenk soğanı, fesleğen, çam fıstığı, haşhaş tohumu, karpuz çekirdeği, şalgam, muz, bitter çikolata, kuru kayısı, hurma, süt ve yoğurt magnezyum açısından zengin besinler arasında yer alır.