Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Lozan Antlaşması'nın 100. Yılında Türkiye'nin Sınırları ve Bölücülük Tehdidi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşması olan Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 2023 tarihinde 100 yaşını dolduracak. Lozan Antlaşması, Türkiye'nin sınırlarının belirlendiği ve bölücülük tehdidine karşı uluslararası bir set çekildiği önemli bir anlaşmadır.

Yayın Tarihi: 22.07.2023 18:20
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Lozan Antlaşması'nın 100. Yılında Türkiye'nin Sınırları ve Bölücülük Tehdidi

Türkiye ile Yedi Ülkenin İmzaladığı Lozan Antlaşması

Türkiye ile birlikte yedi ülkenin daha imza attığı Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 2023 tarihinde 100 yaşını dolduracak. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşması olarak kabul edilen Lozan'la Batılı ülkelere verilen kapitülasyonlar tamamen kaldırıldı, Musul ve Ege Denizi'ndeki adaların statüsü netlik kazandı.

Lozan Antlaşması'nın Geçerliliği ve İddialar

Lozan'ın 2023 yılında geçersiz olacağı yönündeki iddialar senelerdir özellikle sosyal medyada zaman zaman gündem oldu. Ancak Lozan, süresi olmayan, kalıcı uluslararası anlaşmalar arasında yer alıyor.

Lozan Antlaşması'na Karşı Gösteri Skandalı

Lozan Antlaşması'nın 100'üncü yıldönümüne iki gün kala, imzaların atıldığı İsviçre şehrinde bir skandal yaşandı. Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), ellerinde terör örgütü PKK'nın paçavralarını taşıyan bir grubun Lozan'da antlaşmaya karşı gösteri düzenlediğini bildiriyor. AFP, modern Türkiye'nin sınırlarını belirleyen Lozan Antlaşması'yla bölgede bölücü bir devlet kurmak isteyenlere verilen uluslararası desteğe bir set çekildiği yorumunu yaptı.

Bölücülük Tehdidi ve Lozan Antlaşması

Sevr Antlaşması'yla bölgede yeni bir devlet kurmak isteyen bölücüler, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasıyla hedeflerine ulaşamadı. Terör örgütü PKK ve Suriye'deki uzantısı YPG, son dönemde özellikle Lozan Antlaşması'na karşı faaliyetleriyle dikkat çekiyor.

Lozan Antlaşması ve Türkiye'nin Sınırları

Büyük Taarruz zaferinin ardından imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması'nı, Kasım 1922'deki Lozan görüşmeleri izledi. İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin katıldığı görüşmeler sonucunda Türkiye'nin bugünkü sınırları belirlendi. Lozan Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı ve sınırları resmen tanındı.

Lozan Antlaşması'nın Önemi ve Sonuçları

Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye'nin bugünkü sınırları büyük oranda çizilmiş oldu. Antlaşma ile Türkiye'nin bağımsızlığı ve Misak-ı Milli, itilaf devletleri tarafından resmen tanındı ve kabul edildi. Sevr Antlaşması da geçersiz hale geldi. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Batılı devletlere verilen ekonomik imtiyazlar da tamamen kaldırıldı.