Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Letonya Dışişleri Bakanı Braze Türkiye'nin Rolünü Değerlendirdi

Baiba Braze, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki arabuluculuk çabalarını övdü ve iki ülke arasındaki iyi ilişkilere vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 24.10.2024 11:50
Güncelleme Tarihi: 24.10.2024 11:50

Letonya Dışişleri Bakanı Braze Türkiye'nin Rolünü Değerlendirdi

Letonya Dışişleri Bakanı Braze, Türkiye'nin Arabuluculuk Rolünü Vurguladı

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna Savaşı kapsamındaki arabuluculuk çabalarını “çok yetenekli bir güç” olarak tanımladı. Braze, Karadeniz Tahıl Girişimi ve esir takası konularındaki Türkiye’nin rolünün son derece önemli olduğunu belirtti.

Karşılıklı İlişkiler ve Kültürel Bağlar

Braze, Türkiye ile Letonya'nın ilişkilerinin 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. "Aramızda 100 yıldan daha uzun bir ilişki var. Letonya 106, Türkiye 101 yaşında. Bu ilişki Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana sürüyor. Türkiye'de olmak harika," dedi.

Letonya'nın turizm alanında Türkiye'yi popüler bir destinasyon olarak gördüğünü belirten Braze, "Türkiye, Letonyalı aileler için en sevilen yerlerden biri. İnsanlar buraya gelmeyi seviyor. İstanbul, uzun hafta sonları için çok popüler. Letonya’da daha fazla Türk turist görmek istiyoruz," ifadelerini kullandı.

Ukrayna'ya Destek ve Hukukun Üstünlüğü

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı, Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğüne ve uluslararası hukuka aykırı olarak değerlendirilirken, Braze, "Türkiye ve Letonya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü için yanındadır," dedi. Bu bağlamda, Ukrayna’nın kendini savunma hakkına sahip olduğunu ve toplumların desteğinin devam etmesinin önemini vurguladı.

Türkiye ile Ticari İlişkiler

Bakan Braze, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediklerini belirtirken, ikili ticaretin geliştiğini ve her iki ülkede de çeşitli engellerin kaldırıldığını dile getirdi. "Türkiye Ticaret Bakanı’nın da belirttiği gibi, ilişkilerde yeni bir aşamaya geçildi," dedi.

Orta Doğu’da Barış Çabaları

Savaşın etkilerine de değinen Braze, barış arayışlarının desteklenmesi gerektiğini kaydederek, “ABD, Fransa, Katar, Mısır, Türkiye gibi ülkelerin barışçıl çözüm çabalarını destekliyoruz. İki devletli çözüm, hem İsrail hem de 'uygulanabilir' bir Filistin devletinin yan yana barış içinde yaşaması için şarttır," ifadesini kullandı.

Letonya Dışişleri Bakanı, ayrıca İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarında uluslararası insancıl hukukun önemini hatırlatarak, sivillerin korunması gerektiğine dikkat çekti. Bu çabaların devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze (solda), AA muhabirine, Türkiye-Letonya ilişkileri ve...

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze (solda), AA muhabirine, Türkiye-Letonya ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze (solda), AA muhabirine, Türkiye-Letonya ilişkileri ve...

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze (solda), AA muhabirine, Türkiye-Letonya ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.