Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Lenfoma: Lenf Bezi Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son yıllarda görülme sıklığı giderek artan lenfoma, lenf bezi kanseri olarak da bilinir. Lenfomanın belirtileri arasında boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde ağrısız şişlikler bulunur. Tedavide kemoterapi, akıllı ilaçlar ve ışın tedavisi kullanılır. Dünya Lenfoma Günü, hastalık hakkında farkındalık oluşturmayı ve tedavi seçeneklerinde ilerlemeyi desteklemeyi amaçlar.

Yayın Tarihi: 15.09.2023 12:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Lenfoma: Lenf Bezi Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lenfoma Nedir?

Son yıllarda görülme sıklığı giderek yaygınlaşan lenfoma, bir başka deyişle lenf bezi kanseri, erişkin kanserleri arasında 7. sırada yer alıyor. Genellikle ergenlik döneminde ve 55 yaş sonrasında gelişen lenfomanın yürekleri ferahlatan özelliği ise günümüzde tedaviden oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmesi.

Lenfoma Belirtileri ve Teşhis

Lenfomanın belirtilerini bilmek ve zamanında hekime başvurmak gerekiyor. Lenfomanın ilk sinyali genellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde sebepsiz yere gelişen ağrısız şişlik oluyor. Bu belirtide zaman kaybetmeden hekime başvurmak yaşamsal önem taşıyor.

Lenfoma Türleri ve Tedavi

Lenfoma, lenfosit olarak adlandırılan hücrelerde gelişen kötü huylu hastalıklar olarak tanımlanıyor. Lenfomanın aslında Hodgkin ve Hodgkin dışı lenfoma olmak üzere iki ana gruba ayrıldığını belirten uzmanlar, bu grupların kendi içlerinde alt tiplere ayrıldığını ifade ediyor. Lenfoma tedavisinde kemoterapi, akıllı ilaçlar ve ışın tedavisi gibi yöntemler kullanılıyor.

Dünya Lenfoma Günü ve Farkındalık

15 Eylül Dünya Lenfoma Günü, lenfoma hastalığı hakkında farkındalık oluşturmayı, hastalara ve ailelerine destek sağlamayı ve tedavi seçeneklerinde daha fazla araştırma ve ilerlemeyi savunmayı amaçlamaktadır.