Lagarde, Atina'da düzenlenen basın toplantısında Avrupa ekonomisinin mevcut durumunun zayıf seyretmeye devam ettiğine dikkat çekti.
"Enflasyonun uzun süre yüksek kalmasını ve yurt içi fiyat baskılarının güçlü olmasını bekliyoruz." şeklinde açıklamada bulundu. Avro Bölgesi'nde enflasyonun daha da düşmesi, hane halkı reel gelirlerinin toparlanması ve ihracat talebinin artmasıyla ekonominin güçleneceğine dair beklentilere rağmen, enerji ve gıda fiyatlarındaki değişimlerin enflasyon üzerinde etkili olduğunu hatırlattı.
Faiz oranları ve enerji krizi üzerine değerlendirmeler
Yüksek faiz oranlarının ekonomiye olan etkilerini de gündeme getiren Lagarde, "Ekonominin bu yılın geri kalanında zayıf kalması olası. Ancak enflasyonun daha da azalmasıyla hane halkı reel gelirleri toparlanıyor" dedi. Enerji krizinin etkileri azaldıkça, hükümetlerin enerji maliyetleri konusunda kamusal destekleri azaltması gerektiğini belirtti. "Bu, orta vadeli enflasyonist baskıları artırmaktan kaçınmak için daha sıkı para politikası gerektiriyor." değerlendirmesini yaptı.
Küresel ekonomi ve jeopolitik riskler
Küresel ekonomik görünümün zayıf olduğuna dikkat çeken Lagarde, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin büyük ölçüde %2 civarında olduğunu ancak bazı göstergelerin yüksek seviyede kalmaya devam ettiğini ifade etti. Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaş ortamının firmaların ve hane halklarının güvenini azaltabileceği, geleceğe yönelik belirsizlikleri artırabileceği ve ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.