Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kütahya'nın Depremselliği Üzerine Prof. Dr. Naci Görür'ün Değerlendirmeleri

Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'nın yapılaşmasında deprem riski konusunda uyarılarda bulundu. Deprem dayanıklılığına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 27.09.2024 15:39
Güncelleme Tarihi: 27.09.2024 15:39

Kütahya'nın Depremselliği Üzerine Prof. Dr. Naci Görür'ün Değerlendirmeleri

Prof. Dr. Naci Görür Kütahya'nın Depremselliğini Anlattı

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Yer Bilimleri uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, hızla büyüyen Kütahya'nın yapılaşmasında deprem riskinin dikkatle ele alınması gerektiğini belirtti.

Deprem Konferansı Düzenlendi

Kütahya Belediyesi, Mimarlar Odası, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ile İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" temalı programda Görür, katılımcıları bilgilendirerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Amacı Güvenli Yapılar İçin Farkındalık Yaratmak

Görür, Anadolu genelinde insan hayatını korumak ve deprem dayanıklı yapılar inşa edilmesi adına toplumu bilgilendirmek için yola çıktığını söyledi.

Tarihi Depremler Kütahya'da Etkili Olmuştur

Geçmişte Kütahya'da büyük depremlerin yaşandığını ifade eden Görür, "Kütahya bir deprem kenti. Doğu bölgelerde doğrultu atımlı faylar, batıda ise normal faylar hakim. Kütahya, bu iki fay rejimi arasında bir geçiş alanı. Dolayısıyla, burada diri faylar yoğunlaşıyor ve büyük depremler üretme potansiyellerine sahip." dedi.

Yanlış Yapılaşmaya Dikkat Çekti

Kentteki yapılaşmayı eleştiren Görür, "Kütahya, düz alanlarda grabenin tavan bloku üzerinde yapı inşa etme yanlışını yapıyor" diye konuştu.

Mikro Bölgeleme Çalışmaları Gerekiyor

Kütahya'nın zeminin sıvılaşma riski taşıdığına dikkat çeken Görür, "Öncelikle mikro bölgeleme çalışması yapılmalı. Bu çalışmalar, bölgenin dinamikleri, yer altı ve yer üstü deprem dalgalarının davranışları ile ilgili detaylı haritalar oluşturulmasını sağlayacak. Bu veriler, kent yönetimi tarafından dikkate alınmalı." şeklinde açıklamalarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İnşaat Mühendisleri...

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hezar Dinari Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" başlıklı programa katıldı. Görür, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.