Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Küresel Piyasalarda Belirsizlik ve Fırsatlar

Küresel piyasalarda ABD verileri ve teknoloji hisselerindeki hareketlilik yatırımcıları etkiliyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 09:04
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 09:04

Küresel Piyasalarda Belirsizlik ve Fırsatlar

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir

Küresel piyasalarda, ABD'de yayınlanan verilerle yön arayışı devam ederken, teknoloji hisselerindeki satış baskısının hafiflemesi dikkat çekiyor.

ABD Ekonomisindeki Gelişmeler

İkinci çeyrekte %2.8 büyüyen ABD ekonomisi, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede "yumuşak iniş" öngörüsünü destekliyor. Yatırımcıların en çok merakla beklediği konu ise faiz indirimlerinin ne zaman gerçekleşeceği. Eylül ayından itibaren 3 faiz indirimine gidileceği tahmin ediliyor.

Şirketler Arası Oynaklık

Ford otomobil üreticisinin yılın ikinci çeyreğinde gelirinin beklentileri aşmasına rağmen, karının beklentileri karşılayamaması sonrası hisseleri %18.4 değer kaybetti. Öte yandan, American Airlines bu yılki kar beklentilerini düşürmesine karşın %4.2'lik bir artış gösterdi.

ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'nin yeni arama özelliklerini test ettiğini duyurması, Alphabet hisselerinin %3'ten fazla değer kaybetmesine neden oldu.

Mali Verilerin Rolü

Bugün açıklanacak mali veriler, yatırımcıların odak noktası olmaya devam ediyor. Özellikle kişisel tüketim harcamaları ve gelirler gibi veriler, piyasalarda oynaklığı artırabilir.

Altın ve Petrol Piyasası

Altının ons fiyatı, önceki gün %1.4 gerilemesinin ardından 2,375 dolarla işlem görüyor. Brent petrol'ün varil fiyatı ise 81.5 dolardan, bakırın libresi ise %0.3 artışla 4.1 dolardan işlem görüyor.

Avrupa ve Asya Piyasalarındaki Gelgitler

ABD'nin ardından, Avrupa Borsaları'nda karışık bir seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası toplantısında faiz indirim döngüsü izlenmeyeceği açıklanırken, Almanya'da iş dünyası güven endeksi beklentileri karşılamadı. Asya piyasalarında ise Japonya'daki enflasyon verileri yatırımları etkileyen unsurlar arasında yer aldı.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, %1.09 düşüşle 10,871.48 puandan kapandı. Bugün takip edilen veriler arasında Türkiye'nin sektör enflasyonu ile ABD'nin kişisel harcama ve gelir verileri bulunuyor.