Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Küresel Piyasalar Temkinli Başladı

ABD başkanlık seçimlerinde Biden'ın adaylıktan çekilmesi, küresel piyasalarda belirsizlik yarattı.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 09:21
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 09:21

Küresel Piyasalar Temkinli Başladı

Küresel Piyasalar Haftaya Temkinli Başladı

Küresel piyasalar, ABD başkanlık seçimlerinde Başkan Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesiyle ortaya çıkan belirsizliklerin etkisiyle yeni haftaya oldukça temkinli bir başlangıç yaptı.

Merkez Bankalarının Para Politikasındaki Değişim

Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadele için uyguladığı sıkı para politikalarının sona erme aşamasına yaklaşması, yatırımcıların dikkatin çekiyor. Ancak ABD seçimlerinin olası sonuçları varlık fiyatlamalarını zorlaştırmaya devam ediyor.

Biden'ın Kararının Ardındaki Tartışmalar

Başkan Biden, adaylıktan çekildiğini belirtirken, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı. Biden'ın sağlık durumuna dair endişeler ve Donald Trump'ın anketlerdeki önde oluşu, Demokratlar arasında tartışmalara yol açtı.

Makroekonomik Verilerin Önemi

Bu hafta, ABD'deki büyüme başta olmak üzere yoğun bir veri akışı bekleniyor. ABD Merkez Bankası (Fed)'nın yıl sonuna kadar en az üç kez faiz indirimine gitmesi öngörülüyor. Kritik iş gücü verileri, söz konusu fiyatlamaları etkileyebilir.

Şirket Finansal Sonuçları ve Hisse Piyasaları

Özellikle Alphabet, Tesla, Qualcomm ve IBM gibi büyük şirketlerin bilanço açıklamaları, hisse senetleri ve sektörel dalgalanmaları artırabilir.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftaya yüzde 4,23 seviyesinden başlarken, altının ons fiyatı 2.405 dolarda işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise 82,2 doları buldu.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Gelişmeler

Avrupa borsalarında Cuma günü karışık bir seyir gözlemlenirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını sabit tuttu. Asya piyasalarında ise yeterince hareket gözlemlendi.

Borsa İstanbul ve Türkiye'nin Kredi Notu

Türkiye'de Borsa İstanbul, işlem günü kapanış rekoru kırdı. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak "B1" seviyesine yükseltti. Bu durum piyasalara olumlu bir etki yarattı.

Yatırımcılar, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi ve ABD'nin Chicago Fed ulusal aktivite endeksini yakından takip edecek.