Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Küresel Piyasalar Pozitif Başladı

Küresel piyasalar, önemli merkez bankalarının politikaları ve yoğun veri takvimi ile yeni haftaya iyi bir başlangıç yaptı.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 09:03
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 09:03

Küresel Piyasalar Pozitif Başladı

Küresel Piyasalarda İyi Başlangıç

Küresel piyasalar, ABD, Japonya ve İngiltere merkez bankalarının para politikası kararları ve yoğun makroekonomik veri takviminin takip edileceği haftaya pozitif bir ivme ile başladı.

Enflasyonla Mücadelede Son Dönem

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin sonuna yaklaşılırken, bu hafta gerçekleştirilecek toplantılardan finansal kurumların geleceğine dair ipuçları elde edilmesi bekleniyor. ABD'de, ekonomik aktivitenin endişe verici kadar güç kaybetmediği ve enflasyon baskılarının azaldığı gözlemleniyor. Bu durum, "yumuşak iniş" senaryolarının öne çıkmasına ve yatırımcıların risk iştahının artmasına yol açıyor.

ABD Merkez Bankası'ndan Beklentiler

ABD Merkez Bankası (Fed), çarşamba günü politika faizini son kez %5,25-5,50 seviyesinde tutacağına kesin gözüyle bakılıyor. Politika metni, ekonomik projeksiyonlar ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, varlık fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olacak.

Piyasalardaki fiyatlamalar, Fed'in yılın geri kalanında 3 kez faiz indirimi yapma olasılığını öne çıkarıyor. Ayrıca, Cuma günü açıklanacak istihdam raporunun da faiz indirimi konusundaki soru işaretlerini belli ölçüde netleştirmesi bekleniyor.

Bilanço Sezonu ve Önemli Şirketler

Bu hafta, Apple, Microsoft, Amazon ve Meta Platforms gibi büyük şirketlerin finansal sonuçlarını açıklamasıyla birlikte piyasalarda dalgalanmanın artması muhtemel. 10 yıllık ABD tahvil faizi, %4,18'e düştü ve Dolar endeksi %0,1 azalışla 104,3 seviyesinde yer alıyor.

Altın ve Petrol Fiyatları

Altının ons fiyatı haftaya %0,3 artışla 2393 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı da %1,2 yükselerek 80,7 dolara ulaştı.

ABD Seçimleri ve Kripto Paralar

Yatırımcılar, Donald Trump'ın açıklamaları çerçevesinde ABD'yi "kripto para başkenti" yapma planlarını dikkatle takip ediyor. Kripto paralar, Trump'ın bu duyurusu ile dalgalanma yaşarken, Bitcoin şu anda 69.700 dolardan işlem görüyor.

Avrupa ve Asya Piyasalarının Raporları

Yeni haftada İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararları ve bölgedeki enflasyon verileri dikkatle izleniyor. Bunun yanı sıra Asya piyasalarında da Japonya Merkez Bankası'nın politika kararları ön plana çıkıyor.

Türkiye Piyasası

Yurt içinde cuma günü Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, %0,18 artışla 10.891,42 puandan kapandı. Dolar/TL ise 32,9690 seviyesinden işlem görüyor.

Günlük Veri Takvimi

Bugün, ABD'de Dallas Fed imalat sanayi endeksi verisi takip edilecektir.