Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Küresel Kömür Talebinde Durağanlık Beklentisi

Küresel kömür talebi, büyük ekonomilerde elektrik tüketimindeki artışla bu yıl ve 2025'te yatay seyredecek.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 11:53
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 11:53

Küresel Kömür Talebinde Durağanlık Beklentisi

Küresel Kömür Talebinde Durağanlık Bekleniyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan yeni rapora göre, dünya genelinde kömür talebinin önümüzdeki iki yıl boyunca yatay seyir izlemesi bekleniyor. IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, elektrik sektörünün küresel kömür talebinin ana itici gücü olduğunu belirtmiştir.

Kömür Tüketiminde Artış ve Azalışlar

Rapora göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yaygınlaşmasına rağmen, kilit ekonomik ülkelerdeki elektrik talebindeki yükseliş nedeniyle kömür tüketiminin 2023'te %2,6 artış göstermesi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Bu talep artışında, elektrik tüketimindeki keskin büyüme ile hidroelektrik kaynaklardan elde edilen elektrik üretimindeki düşüş etkili olmuştur.

Çin ve Hindistan'da Güçlü Artışlar

Dünyanın en büyük kömür tüketicileri olan Çin ve Hindistan, küresel kömür talebinin yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Buna karşın, Avrupa Birliği'nde kömür talebi, 2000'li yılların sonunda başlayan azalış trendine devam ederken, 2023'te kömürden elektrik üretimi %25 azalmıştır.

Hindistan'ın Kömür Üretimindeki Beklentiler

Hindistan'da, hidroelektrik kaynaklarda beklenen toparlanma ve güneş ile rüzgar enerjisindeki hızlı büyümeye rağmen, elektrik talebindeki yüksek artış nedeniyle kömür talebinin yatay seyretmesi öngörülüyor. Özellikle bu yıl Çin'de %6,5 oranında bir elektrik talebi artışı yaşanması bekleniyor.

Rapordaki Öne Çıkan İfadeler

Keisuke Sadamori, mevcut politika düzenlemeleri ve piyasa eğilimlerine dayanarak, "Küresel kömür talebinin 2025'te de büyük ölçüde sabit kalacağını" belirtti. Sadamori, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Güneş ve rüzgar enerjisinin yayılmasının devam etmesi, kömür kullanımı üzerinde baskı yaratıyor. Ancak, elektrik tüketimindeki güçlü artış kömür talebinin devam edeceğini gösteriyor. Elektrik talebinde bu hızda bir artış olmasaydı, küresel kömür kullanımında bir düşüş söz konusu olabilirdi."