Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesaplarındaki Düşüş Devam Ediyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun haftalık bültenine göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 303 milyar TL'den 3 trilyon 228,6 milyar TL'ye geriledi. Krediler ve mevduat miktarları da belirli bir düşüş ve artış gösterdi. Kur korumalı mevduatlarda düşüş devam ederken, döviz mevduatlarında da parite etkisiyle düşüş yaşandı. TCMB'nin getirdiği düzenlemelerle kur korumalı hesaplarda değişiklikler yapıldı.

Yayın Tarihi: 12.10.2023 14:58
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesaplarındaki Düşüş Devam Ediyor

Kur Korumalı Mevduatlarda Düşüş Serisi Devam Ediyor

Kur korumalı mevduatlarda düşüş serisi devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 6 Ekim haftasında kur korumalı mevduatlar 74,6 milyar TL ile rekor düşüş kaydetti. İlgili haftada kur korumalı mevduatların büyüklüğü 3,23 trilyon TL'ye geriledi, dolar cinsinden bakıldığında ise 117,3 milyar dolarlık büyüklük kaydedildi. 6 Ekim haftası itibariyle KKM de düşüş serisi 7. haftaya yükseldi.

TCMB Verilerine Göre Döviz Mevduatlarında Düşüş Görüldü

TCMB verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında parite etkisiyle düşüş görüldü. 6 Ekim haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 406 milyon dolar düşüşle 171,6 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırıldığında ise mevduatların 551 milyon dolar arttığı izlendi. Pariteden arındırılmış veri setine göre, döviz mevduatları gerçek kişilerde 570 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerde ise 1,1 milyar dolar arttı.

KKM'den Çıkışa Yönlendiren Düzenlemeler

KKM'de son dönemde kısıtlayıcı düzenlemeler birbirini izlemişti. Son gelen düzenlemeyle TCMB, uygulama talimatında yapılan değişiklikle, Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırmıştı. Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosunu yürürlükten kaldırılarak, yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti.