Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kürt dünyasında yaşanan gelişmeler

Kürt dünyasında geçen haftanın haberleri arasında, Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) hakim iki Kürt partisi arasındaki gerilim, Erdoğan'ın olası Irak ziyareti ve İran Kürdistan Demokrat Partisi'nin iki Peşmergesi'nin Süleymaniye'de öldürülmesi öne çıktı.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 17:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kürt dünyasında yaşanan gelişmeler

KYB VE KDP TOPLANTISINDA GERİLİM: ANLAŞMIŞ GİBİ Mİ GÖRÜNÜYORUZ?

Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) hakim iki Kürt partisi arasındaki gerilim, Erdoğan'ın olası Irak ziyareti ve İran Kürdistan Demokrat Partisi'nin iki Peşmergesi'nin Süleymaniye'de öldürülmesi öne çıktı. Süleymaniye merkezli Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafil Talabani, 9 Temmuz'da, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) üst düzey bir heyetle Erbil'in Pirmam ilçesinde bir araya geldi.

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ İÇİN YENİ AÇIKLAMALAR

Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Ömer Berzenci, 24 Haziran'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kısa bir süre içerisinde ilk önce Bağdat ve ardından Erbil'i ziyaret edeceğini söylemişti. Irak hükümeti yakın zamanda böyle bir ziyaret olacağını doğrulamasa da konu IKB medyasında gündem olmaya devam ediyor.

KÜRDİSTAN YÖNETİMİ NÜFUSU 7.4 MİLYON, YÜZDE 78'İ KENTLERDE YAŞIYOR

IKB Data Kurulu'nun, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Süleymaniye, Erbil, Duhok ve Halepçe vilayetlerinin tamamında yaşayan göçmenler de dahil olmak üzere bölge nüfusunun 2023 sonuna kadar 7 milyon 500 bini geçeceği ifade edildi.

IKB’DE ÇİFTE MAAŞLI 4 BİN MEMUR

IKB Maliye Bakanı Awat Şêx Cenab, 10 Temmuz'da katıldığı Erbil merkezli Kürdistan 24 TV'deki programda yaptığı açıklamada, hükümetin son dönemde reformlar kapsamında daha önce çifte maaş alan 4 bin memuru sistemde tespit ettiğini söyledi.

SÜLEYMANİYE’DE 2 YILDA 18 PKK’Lİ 9 İKDP’Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

KYB lideri Bafil Talabani'nin kuzeni, partiden ihraç edilen eski KYB Eş Başkanı Lahur Şeyh Cengi'ye yakınlığı ile bilinen ve sosyal medya hesapları üzerinden yayın yapan 'Vedeng' haber sitesinin 8 Temmuz'da geçtiği haberde son iki yıl içerisinde Süleymaniye'de birçok suikast meydana geldiği yazıldı.

İKDP’Lİ PEŞMERGELERE SUİKAST

İran'a muhalif ve İKB'de konuşlu İKDP'li 2 Peşmerge, ziyaret amaçlı gittikleri Süleymaniye'nin Raperin bölgesinde başka bir Peşmerge tarafından ateş açılarak öldürüldü. Saldırının İran'ın talimatı üzerine gerçekleştirildiği iddia edildi.