Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kürt Dünyası'nda Geçen Haftanın Öne Çıkan Haberleri

Kürt Dünyası'nda geçen hafta, İran'a muhalif Kürt partilerinin kamplarının kapatılması, Erbil ve Bağdat arasındaki bütçe sorunu, IKB'den 4 milyar dolarlık Demir Yolu Projesi, Barzani'nin ABD Başkanı Joe Biden'a mektup gönderdiği iddiası gibi haberlerle damga vurdu.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 19:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kürt Dünyası'nda Geçen Haftanın Öne Çıkan Haberleri

İran'a Muhalif Kürt Partilerinin Kamplarının Kapatılması

Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) 40 yıldır konuşlu olan İran'a muhalif Kürt partilerinin kamplarının kapatılması, Tahran yönetimi tarafından Bağdat ve Erbil'e verilen ültimatom ile gerçekleşti. İran sınırından en az 100 kilometre mesafedeki yeni kamplara yerleştirilen partiler, İran'ın güvenlik anlaşmasına bağlı kalacaklarını belirtti.

Erbil ve Bağdat Arasındaki Bütçe Sorunu

Irak merkezi hükümeti, Erbil'in talep ettiği bütçeden sadece memur maaşlarının yarısını gönderince, 2014'ten beri devam eden bütçe tartışması tekrar gündeme geldi. IKB Başbakanı Mesrur Barzani, Bağdat hükümetine iki öneride bulunduklarını açıkladı. Sonuç olarak, Eylül, Ekim ve Kasım maaşları için Erbil'e aylık 700 milyar dinarlık bir borç gönderileceği belirtildi.

4 Milyar Dolarlık Demir Yolu Projesi

IKB İmar ve İskan Bakanı Dara Abdulkerim, Türkiye, İran ve Irak'ı birbirine bağlayacak olan iki aşamalı demiryolu projesi için değerlendirme raporunun tamamlandığını duyurdu. Projenin maliyeti 4 milyar doların üzerinde ve iç-dış yatırımcıya ihtiyaç duyuluyor.

Barzani'nin ABD Başkanı Joe Biden'a Mektup Gönderdiği İddiası

IKB Başbakanı Mesrur Barzani'nin ABD Başkanı Joe Biden'a mektup gönderdiği iddiası haberleri çıktı. Ancak Barzani'nin ofisi bu iddiayı yalanladı. Daha önceki bir konuşmasında, Barzani'nin Biden'a yazdığı mektuba atıfta bulunan eski ABD Büyükelçisi Douglas Silliman ise bu mektubun gerçek olduğunu belirtti.

PKK İddiasıyla Gerçekleşen Patlama

Erbil'de meydana gelen patlamaya ilişkin yapılan soruşturmada, failin PKK'nin bölgedeki bir uzantısı olan Tevgera Azadi partisine üye Ziyad Halil Halef olduğu öne sürüldü. Tevgera Azadi ise bu ithamı reddetti.