Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Küresel Isınma ve Donmuş Topraklar: Yeni Bir Pandemi Tehlikesi

Küresel ısınma nedeniyle donmuş toprakların erimesi, antik virüslerin serbest kalmasına ve yeni bir salgın tehlikesine yol açabilir.

Yayın Tarihi: 30.07.2023 13:23
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Küresel Isınma ve Donmuş Topraklar: Yeni Bir Pandemi Tehlikesi

Küresel Isınmanın Tehlikeleri

Neredeyse her ülkede görülen yüksek sıcaklıklar uzmanlar tarafından farklı farklı bakış açılarıyla ele alınmaya başlamıştı. Bugün dünya için korkunç bir açıklama yapıldı. Bilim insanları, “zaman yolculuğu yapan” patojenlerin (hastalığa neden olan her türlü organizma ve madde), küresel ısınma nedeniyle donmuş topraklar erirken dünyaya sızabileceğinden ve bir sonraki pandemiyi tetikleyip çevreyi yok edebileceğinden endişe ediyor.

Antik Virüslerin Tehlikesi

Binlerce yıl boyunca donmuş toprakta kapalı kalan antik virüsler hayatta kalabilir ve evrim geçirerek serbest yaşayan baskın türler haline gelebilir. Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar bilgisayar simülasyonları kullanılarak virüs benzeri patojenlerin yaklaşık yüzde üçünün buzdan serbest bırakıldıktan sonra dünyada baskın hale gelebileceğini buldu.

Yeni Bir Salgın Tehlikesi

Yapılan açıklama bu virüsün canlıların yaklaşık 3'te birini öldürebileceğini hesapladı. Diğer taraftan, 2022 yılında bilim insanları Sibirya'nın donmuş topraklarında bulunan 48 bin 500 yıllık bir virüsü yeniden canlandırdıklarını duyurdu. Bu virüs, donmuş toprakta binlerce yıl sonra yeniden diriltilen yedi virüs türünden biri oldu. Canlandırılan virüslerin en genci 27 bin yıl, en yaşlısı Pandoravirus yedoma ise 48 bin 500 yıl donmuş halde kalmıştı.

Salgınların Olası Sonuçları

Bu virüsler insanlar için bir risk olarak görülmese de, bilim insanları eriyen buzun açığa çıkardığı diğer virüslerin felaket olabileceği ve yeni salgınlara yol açabileceği konusunda uyardı. Örneğin, Alaska permafrostu bir zamanlar 1981'de yayılan grip virüsünü hapsetmişti ve bu da başka bir salgını başlatmıştı.