Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

KTÜ'de Deprem Hasar Tespitine Robotik Köpek ve Yapay Zeka Desteği

KTÜ'de deprem sonrası hasar tespiti için robotik köpekler ve yapay zeka kullanılacak, Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilecek.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 16:40
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 16:40

KTÜ'de Deprem Hasar Tespitine Robotik Köpek ve Yapay Zeka Desteği

KTÜ'de Robotik Köpekler ile Deprem Hasar Tespiti Projesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından başlatılan yeni bir proje, deprem sonrası hasar tespitinde robotik köpekler ve yapay zeka kullanımını hedefliyor. KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) tarafından yürütülecek bu proje, "Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı" adıyla anılıyor.

Proje Amacı ve Hedefleri

Projenin temel amacı, depremde hasar gören binalarda geleneksel yöntemlere göre daha güvenli, hızlı ve otomatik bir hasar tespit süreci geliştirmektir. KTÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu projenin afet sonrası süreçte binalara müdahale ve onarımların hızlandırılması hedeflendiği vurgulandı. Ayrıca, proje Türkiye'de ve dünyada bir ilk olması açısından da önem taşıyor.

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'nın Açıklamaları

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, "Ülkemiz, önemli bir deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle hazırlıklı olmalıyız. İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimiz 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremleri sırasında devletimize destek verdi. Bu süreçteki sorunlara çözüm üretmek amacıyla bu projeyi hayata geçiriyoruz." dedi.

Hasar Analizinde Yenilikçi Yaklaşım

KTÜ DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, projenin hızlı, güvenilir ve otomatik bir karar destek sistemi oluşturma amacı taşıdığını belirtti. Proje kapsamında kullanılacak robotik köpekler, hasarlı binaların etrafında ve iç mekanlarında yüksek çözünürlüklü görüntüler toplayarak hasar tespit çalışmalarında insan müdahalesini azaltmayı amaçlıyor.

Proje Süreci ve Gelecek Planları

Projenin ilk aşamasında robotlar, hasarlı yapıların dış görüntülerini toplayacak. Dış verilerin yetersiz kalması durumunda robotik köpekler, binanın iç mekanlarına girecek. Elde edilen görüntüler, yapay zeka algoritmalarıyla analiz edilerek hasarın türü ve şiddeti belirlenecek.

İkinci aşamada ise geliştirilen yazılımın mevcut hasar tespit sistemine entegre edilmesi planlanıyor. Projenin 22 Ocak 2024'te başlanması ve 22 Ocak 2027'de tamamlanması hedefleniyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince (DE-YAS), "Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı" projesi yürütülüyor.