Koronavirüs ve grip arasındaki farkı bu şekilde anlayabilirsiniz
Havaların artık soğuması ile birlikte mevsimsel hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Bunun üzerine koronavirüs ve grip arasındaki farklar araştırılmaya başlandı. Farkı bu şekilde anlayabilirsiniz! İşte koronavirüsle gribin farkı! Konu ile ilgili açıklama Uzm. Dr. Gürbüz Yuluğ tarafından geldi. Yuluğ, yaptığı açıklamasında koronavirüsle gribin nasıl ayırt edileceğini söyledi. Koronavirüste kas ve eklem ağrılarının daha şiddetli olabileceği ifade edilirken, ek olarak tat ve koku kaybının da görülebileceğinin altı çizildi.
KORONAVİRÜSTE EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİ
Son dönemlerin en sık araştırılan konuları arasında olan koronavirüs ve grip arasındaki farklara ve salgının belirtilerine değinen Yuluğ, “Ateşlenme, titreme, terleme, kuru öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları ve halsizlik her iki hastalıkta da görülebilir. Bu belirtilere ek olarak Covid-19’da kas ve eklem ağrıları daha şiddetli olabilir. Covid’te tat ve koku kaybı yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
GRİP SONBAHAR, KIŞ VE İLKBAHARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR
Grip hastalığına genel olarak influenza virüsünün neden olduğunu ifade eden uzman isim açıklamasının devamında “Grip hastalığı influenza virüsünün sebep olduğu genellikle sonbahar, kış ve ilkbaharda daha sık görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Kovid-19 ise yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan viral solunum yolu hastalığıdır” diyerek koronavirüste kas ve eklem ağrılarının daha şiddetli olabileceğinin altını çizdi.
Tanı Süreci
Grip ve Kovid-19 için geliştirilmiş hızlı PCR testlerinin olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yuluğ, “Burundan sürüntü alınarak yapılır. Hastalığın şiddetini değerlendirmek için kan ve diğer testler yapılabilmektedir. Günümüzde kişi Covid’19’lu olsa dahi Covid-19 testinin duyarlılığı yüzde 50 civarındadır” dedi.
İstirahat Etmek ve Sağlıklı Beslenmek Tedavinin En Önemli Unsurlarıdır
Tedavi yollarını anlatan Uzm. Dr. Yuluğ, “İstirahat etmek ve sağlıklı beslenmek tedavinin en önemli unsurlarındandır. Ateş düşürücü ve ağrı kesici tercih edilebilir. Hastalık şiddetli olunca ya da risk grubundaki kişiler hekime (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanına) görünmelidir. Kullanılacak ilaçları ilk 24 - 48 saat içinde başlanması önerilir” diye konuştu.
Risk Grupları
Uzm. Dr. Yuluğ, grip hastalığı açısından risk grubunda yer alan kişileri şöyle sıraladı: 6 ay - 5 yaş çocuklar ile 65 yaş üstü bireyler, zayıf bağışıklık sistemi ve astımı olanlar, akciğer, kalp, karaciğer böbrek hastalığı olanlar, sinir sitemi hastalığı ve metabolik hastalığı olanlar, hamile kadınlar ve çevresel faktörler (kalabalık ortamda yaşayanlar).