Ilgın'daki Taş Bina Kütüphaneye Dönüştü
Konya'nın Ilgın ilçesinde, 61 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan taş bina, restore edilerek bir kütüphaneye dönüştürüldü. Ilgın Belediyesi tarafından yürütülen "Ilgın Millet Kütüphanesi" projesi, İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından finansal olarak desteklendi ve toplamda bir yıl süren çalışmalar sonucunda hizmete açıldı.
Öğrencilerin Yeni Mekanı
800 metrekarelik bir alanda hizmet veren kütüphane, öğrenciler başta olmak üzere ilçe halkına 8 aydır çeşitli imkanlar sunuyor. Kütüphanede; kitap kafe, okuma ve çalışma alanları, sessiz kütüphane, çocuk sinema salonu, çocuk okuma salonu ve yetişkin kütüphanesi yer alıyor. Ayrıca, bahçesinde oyun parkı da bulunmakta.
Bir Cezaevinden İlim Yuvasına
Ilgın Belediye Başkanı Ömer Apil, kütüphanenin kültürel anlamda büyük bir boşluğu doldurduğunu belirterek, "Burada kampanyalar düzenliyoruz ve kitap okuyan öğrencilere ödüller veriyoruz. Cezaevinin geçmişten gelen soğuk havasını, artık sıcak bir eğitim ortamına dönüştürmüş olduk," dedi. Apil, bu dönüşümün toplumsal hafıza açısından da büyük bir anlam taşıdığını vurguladı.
Modern Bir Kütüphane İmkanı
İller Bankası Konya Bölge Müdürü Sedat Yılmaz, projenin anlamlı dönüşüm sürecine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Yılmaz, binanın modern bir kütüphane görünümüne kavuştuğunu ve insanların burada vakit geçirmek için istedikleri sosyal ve kültürel etkinlikleri yapabileceklerini belirtti.
Öğrencilerden Duygusal Yorumlar
17 yaşındaki lise öğrencisi Zeynep Nur Yıldız, "İnsanı ürperten bir yerin, keyifli bir mekana dönüşmesi harika. Buranın geçmişi çok farklı ama şimdi burada zaman geçirmek oldukça etkileyici," şeklinde düşüncelerini aktardı. Yıldız, geçmişte burada mahkumların bulunduğunu hatırlatarak, "Eğer daha iyi imkanlara sahip olsalardı belki de suçlu konumuna düşmezlerdi," dedi.
Konya'nın Ilgın ilçesinde, 61 yıl kapalı cezaevi olarak kullanılan taş bina, özgün dokusuna uygun restore edilerek kütüphaneye dönüştürüldü.
Konya'nın Ilgın ilçesinde, 61 yıl kapalı cezaevi olarak kullanılan taş bina, özgün dokusuna uygun restore edilerek kütüphaneye dönüştürüldü.