Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kolajen Üretimini Artırmak İçin Beslenme Önerileri

Kolajen üretimini artırmak için çilek, balık, et, yumurta, süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, narenciye meyveleri ve biotin içeren besinler tüketilmelidir. Kolajen kaybı belirtileri arasında kırışıklık, kas ağrıları, tendon esnekliğinin azalması ve eklem problemleri yer alır. Sigara, şeker tüketimi, güneş ışığına maruz kalma ve yaşlanma kolajen üretimini azaltırken, stres, egzersiz ve sağlıklı beslenme kolajen miktarının artmasına yardımcı olur.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 15:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kolajen Üretimini Artırmak İçin Beslenme Önerileri

Kolajen Üretimini Artırmak İçin Beslenme Önerileri

Kolajen üretimini artırmak için aşağıdaki besinleri düzenli olarak tüketmekte fayda var. Çilek, böğürtlen, ahududu ve yaban mersini gibi kırmızı meyveler; sardalya, somon, uskumru gibi soğuk su balıkları; tavuk, hindi, dana eti gibi hayvansal proteinden zengin et ürünleri; kolajen üretimine yardımcı olan ve amino asit içeren yumurta; yoğurt, süzme peynir, lor peyniri ve süt gibi süt ve süt ürünleri; ıspanak, pazı, lahana, brokoli ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler; portakal, greyfurt, mandalina ve limon gibi narenciye meyveleri; badem, ceviz, soğan, biber, fasulye ve bezelye gibi doku oluşumunu destekleyen biotin içeren besinler vücuttaki kolajen üretimini artırır.

Vücuttaki kolajen ölçülemese bile kolajen seviyesinin düştüğüne dair belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında kırışık, sarkık bir cilt, kas ağrıları, kasların zayıflaması, daha az esnek tendonlar, eklem ağrıları, hareketlilik kaybı ve gastrointestinal gibi problemler görülebilir.

Kolajen Hasarına Neden Olan Alışkanlıklar

Günlük hayatta uygulanan bazı alışkanlıklar vücutta kolajen hasarına neden olabilir. Bunun yanında yaşlanma ile birlikte kolajen kaybı yaşanır ve ciltte kırışıklık, kuruluk, selülit, eklem rahatsızlıkları görülür. Sağlıksız beslenme, stres ve C vitamini eksikliğinin yanında vücutta kolajeni azaltan sebepler şöyle sıralanabilir:

  • Sigara vücutta kolajen üretimini azaltır, cildin yüzeyindeki kan damarlarını daraltarak elastikiyete zarar verir.
  • Çok fazla şeker tüketmek, proteinlere zarar vererek kolajenin kuru ve kırılgan olmasına neden olur.
  • Güneş ışığına uzun süre maruz kalmak kolajen üretimini azaltarak, kırışıklık oluşturur.
  • 30 yaşından sonra kolajen kaybı başlar ve yaş almakla beraber ilerler.

Kolajen Üretimini Artırmak İçin Öneriler

Stresten uzak kalmak, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek vücutta kolajen miktarının artmasında önemli rol oynar. Vücutta oluşan kolajen kaybını artırmak için takviyelerden yararlanabilirsiniz ya da şu önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Kemik suyu tüketmek vücutta kolajen miktarını artırır.
  • Güneş koruyucu kullanmak vücuttaki kolajeni korumaya yardımcı olur.
  • Cilt yapısında bulunan Hyaluronik asit kolajen üretiminde önemli rol oynar.
  • Cildin kolajen üretimi için C vitamininden yararlanılabilir.
  • Günlük sıvı miktarı karşılandığında vücuttaki kolajen korunur.