Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Koç Üniversitesi'nden Yenilikçi Araştırma Desteği

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Levent Beker, ERC tarafından desteklenen projeleriyle sağlık alanında devrim yaratıyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 16:59
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 16:59

Koç Üniversitesi'nden Yenilikçi Araştırma Desteği

Koç Üniversitesi Bilim İnsanları Uluslararası Destek Alıyor

Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Levent Beker, Avrupa Araştırma Konseyi'nin (ERC) yeni çağrı döneminde "Kavram Kanıtlama Desteği" kazanan tek Türk araştırmacı oldu.

ERC, Avrupa genelinde önde gelen araştırmacıların projelerini destekleyerek insan yaşamını kolaylaştıran yenilikçi çözümler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye'den alınan 52 ERC desteğinin 29'u Koç Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından kazanıldı ve bu yeni çağrı döneminde Beker'in liderliğindeki projeyle elde edilen bu destekle Koç Üniversitesi bir kez daha öne çıktı.

Yenilikçi Proje: BladderWatch

Dr. Beker, iki yıl önce "Sürekli Kardiyak Ölçümü Amacıyla Kablosuz ve Biyobozunur İmplant Geliştirilmesi" projesi ile 2,5 milyon avro ERC Başlangıç Desteği almıştı. Bu yıl ise "Giyilebilir Ultrason Cihazı ile Sürekli Mesane Hacmi Ölçümü" (BladderWatch) projeleri ile Kavram Kanıtlama Desteği kazanmayı başardı. Yaşam Kalitesini Artırmayı Amaçlıyor

Beker, 18 ay sürecek 150 bin avroluk BladderWatch projesini Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Tufan Tarcan ve Doç. Dr. Ersin Köseoğlu ile birlikte gerçekleştirecek. Proje, ultrasonik giyilebilir cihaz kullanarak mesane hacminin sürekli izlenmesini sağlıyor ve hastalara hastane dışında kullanılabilecek pratik bir çözüm sunuyor.

ERC Desteklerinin Önemi

Avrupa Araştırma Konseyi'nin sunduğu 150 bin avroluk Kavram Kanıtlama hibeleri, yenilikçi araştırmaların pratik uygulama alanlarına taşınmasını hedefliyor. Dr. Beker, BladderWatch projesinin, dünya çapında alt idrar yolu fonksiyon bozukluğuyla mücadele eden milyonlarca insanın yaşamına katkı sağlamayı amaçladığını ifade etti. Düşük Maliyetli Alternatifler Sunuyor

Beker, günümüzdeki izleme yöntemlerinin yetersizliğinden ve yüksek maliyetli tıbbi harcamalarla karşı karşıya kalan hastalardan bahsederek, ERC'den aldığı destekle, kablosuz, kompakt ve konforlu bir ultrasonik cihaz geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Böylece hastaların günlük yaşam kalitesini artırmayı ve sağlık maliyetlerini azaltmayı planlıyor.