Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

KKTC Kapalı Maraş İçin Yeni Adımlar Geliyor

KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş ile ilgili yeni gelişmeleri açıkladı, Türkiye ile işbirliği süreci devam ediyor.

Yayın Tarihi: 08.10.2024 12:05
Güncelleme Tarihi: 08.10.2024 12:05

KKTC Kapalı Maraş İçin Yeni Adımlar Geliyor

KKTC'de Kapalı Maraş İçin Yeni Gelişmeler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş bölgesi için yeni adımlar atmaya hazırlandıklarını duyurdu. Türkiye'deki ziyaretinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile bir araya gelen Ataoğlu, konuyla ilgili önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Kapalı Maraş Artık Ziyarete Açık

Fikri Ataoğlu, 8 Ekim 2020 tarihinde halka açılan Maraş için 'kapalı' tanımlamasının doğru olmadığını belirterek, bu bölgenin günün belirli saatlerinde de olsa ziyaretçilere açık olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu açılımın, Türkiye'nin desteğiyle gerçekleştiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ettiklerini söyledi.

Maraş'ın Ekonomiye Katkısı

2020 yılından bu yana 2 milyonun üzerinde turisti ağırlayan Maraş, sadece Gazimağusa ilçesine değil, tüm KKTC ekonomisine önemli katkılar sağladı. Ataoğlu, Maraş'ın ulusal ekonomiye katkısını artırmaya yönelik Türkiye ile birlikte planladıkları adımları gerçekleştirmekten çekinmeyeceklerini vurguladı.

Yeni Hedefler İçin İşbirliği

Ataoğlu, Türkiye ziyaretinde Murat Kurum'a, KKTC ziyaretlerinde Maraş'ı gezmeyi önerdi. İlk olarak Maraş'ı birlikte inceleyeceklerini dile getiren Ataoğlu, ardından gerekli adımların birer birer atılacağını belirtti.

Maraş Açılımının Tarihçesi

Kapalı Maraş için ilk adımlar, KKTC Bakanlar Kurulu'nun 18 Haziran 2019 toplantısında atıldı. 8 Ekim 2020'de halkın kullanımına açılan bu bölgedeki ikinci aşama, 12 Temmuz 2021'de gerçekleştirildi ve Maraş'ın %3.5'lik kısmı sivil hale getirildi. KKTC hükümeti, Maraş'taki taşınmazı olan Rumlar ve 3. ülke vatandaşlarına Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuru yapmaları çağrısını devamlı olarak yineliyor.

GKRY'nin Tepkisi ve KKTC'nin Kararlılığı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Maraş'taki açılım dahil tüm sürece karşı çıkmakta. Ancak KKTC, Maraş'taki egemenliğinden dolayı bölgedeki kontrolü kimse ile paylaşmayacaklarını kararlılıkla ifade ediyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Maraş açılımının 4. yılı dolayısıyla AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.