Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu Gazimağusa'da Başladı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Gazimağusa kentinde, Hukuki Boyutlarıyla Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu ilk oturumu ile başlamıştır.
Etkinlik, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) iş birliğinde gerçekleşmektedir. Sempozyum, Gazimağusa'daki Bilal Ağa Kültür Merkezi’nde düzenlenmiştir.
Büyükelçi Serim’den Önemli Vurgular
Etkinliğin açılışında konuşan Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, vakıfların Kıbrıs Türkü’nün kültürel kimliğinde oynadığı kritik rolü vurguladı. Serim, "Vakıf, bir malın hayır maksatları için ebedi olarak ayrılması ve sunulmasıdır" ifadesini kullandı.
Modern devletin kamu hizmetlerinin büyük bir kısmının Osmanlı Devleti döneminde vakıflar tarafından karşılandığını belirten Serim, bu sistemin Osmanlı medeniyetini yücelttiğini aktardı. Ayrıca vakıfların, "milletin huzur ve güvenliğinin teminatı" olduğunu ifade etti.
Vakıf Kültürü ve Kıbrıs Türkü
Serim, vakıf kültürünün Kıbrıs'a Osmanlı döneminde taşındığını ve Türk varlığının en somut göstergesi olduğunu dile getirdi. "Vakıflar, Kıbrıs Türklerinin haklarının tescilinde ve korunmasında hayati role sahip olmuştur" diyerek vakıfların köklü bir yapı olduğunu belirtti.
İleriye Dönük Planlar
Sempozyumun ikinci oturumu ise yarın tarihi Bedesten'de, başkent Lefkoşa'da gerçekleştirilecektir. Toplamda 18 bilim insanının katkıda bulunacağı sempozyumda, uluslararası hukuk, ilişkiler ve vakıf hukuku gibi konular ele alınacaktır.
Hukuki Boyutlarıyla Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu'nun ilk oturumu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Gazimağusa kentinde başladı.
Hukuki Boyutlarıyla Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu'nun ilk oturumu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Gazimağusa kentinde başladı.