Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kızamık Hastalığı: Belirtiler, Bulaşma ve Tedavi

Kızamık hastalığı çocuklarda sık görülen ve oldukça bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Yüksek ateş, deri döküntüleri ve grip benzeri semptomlarla kendini gösterir. Hastalığın bulaşma yolları ve tedavi yönetimi hakkında detaylı bilgiler içeren makale.

Yayın Tarihi: 31.08.2023 16:44
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kızamık Hastalığı: Belirtiler, Bulaşma ve Tedavi

Bu belirtiler varsa dikkat! Kızamık nedir, nasıl bulaşır?

Çocuklarda sık görülen kızamık hastalığı oldukça bulaşıcıdır. Yüksek ateşle kendini belli eden kızamığın belirtileri nelerdir, nelere dikkate edilmesi gerekir, tedavi yönetimi nasıl olmalıdır? İşte, tüm bu soruların cevabı haberimizin detaylarında…

EN SIK ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR

Deri döküntüsü ve grip gibi semptomlara sebep olan kızamık bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Halsizlik ve yüksek ateşle kendini gösteren bu hastalık genellikle kış aylarının sonu yaz aylarının başlarında görülür. Solunum yoluyla bulaşan kızamık hastalığına, kızamık virüsü sebep olmaktadır. Hapşırık ve öksürük yoluyla hızlı bir şekilde çevredeki kişilere bulaşır. Çocuklarda yaygın olarak görülen kızamık, aşısı yapılmadığı taktirde yetişkinlerde de görülebilir. Küçük bebeklerde oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Kızamık hastalığını kontrolde tutmak için toplum bağışıklığı oldukça önemlidir. Aşısı olmayan kişiler hastalığa oldukça hızlı yakalanacağı gibi çevresinde bulunan kişileri de hasta etme riski yüksektir. O sebeple aşı oldukça önemlidir.

EN YAYGIN BELİRTİSİ ‘YÜKSEK ATEŞ’

Yüksek ateş kızamık hastalığının en sık görülen belirtisidir. Burun akıntısı, öksürük ve enfeksiyon gibi belirtiler ateşle birleşebilir. Kızamığın belirtileri vücuda hastalığın girmesinden 8 ila 11 gün arasında kişide kendini hissettirir. Kızamıkta görülebilen diğer belirtilere bakacak olursak kişide, ışığa karşı hassasiyet, gözlerde sulanma, hapşırma, göz kapaklarında şişlik, vücutta kahverengi ve kırmızı döküntüler, vücutta ağrılar görülür. Ateş kişiye bağlı olarak hafif veya şiddetli olabilir. Ateş ortalama 40,6 dereceye kadar çıkabilir. Ateş kızamığın ilk belirtilerinden olup 2 veya 3 gün sürer. Döküntülerin çıkmasına bağlı olarak ateş tekrardan yükselebilir. Genellikle kulak arkasında başlayan döküntüler 1 hafta kadar sürebilir, bu süre uzayabilir. Çoğunlukla kulak arkasından başlayarak baş ve boyun bölgesine dağılan döküntüler birkaç gün içerisinde vücudun tamamını kaplar. Vücudun belli başlı noktalarında çıkan döküntüler birleşerek bir bütün oluşturur.

HASTAYLA TEMASTAN KAÇINILMALI

Hastalık döneminde oldukça dikkatli olmak gerekir. Çocuk en az 5 gün boyunca istirahat etmeli ve okul dönemindeyse okula gönderilmemelidir. Bu hem hasta olan çocuk için hem de sınıftaki çocuklar için tehlikelidir. Son görüştüğü kişiler konuyla alakalı bilgilendirilmelidir. Kızamıklı çocukla temas halinde bulunan kişilere 72 saat içerisinde aşı yapılmalıdır. Çocuğun yanına dışarıdan kimse gelmemelidir. Çocuk evde kullanılan odaların dışında kendine özel bir alanda kalmalı ve odaya çocuğa bakan kişi dışında kimse girmemelidir. A vitamini, portakal, yumurta ve havuç gibi besin değeri yüksek, zengin gıdalar tüketmelidir.

ÖZEL BİR TEDAVİ YÖNTEMİ BULUNMUYOR

Kızamık hastalığında kullanılan özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Destekleyici tedaviler dışında herhangi bir ilacı yoktur. Hastada oluşan komplikasyonlar gözlemlenmelidir. Kişi yatak istirahati yapabilir ve sulu, yumuşak gıdalar tüketebilir. Vücudun yeterli sıvı alması oldukça önemlidir. İhtiyaç duyulmadıkça antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Hastanın bulunduğu oda nemli tutulmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü kızamık geçiren çocuğa A vitamini verilmesi önermiştir.