Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kış Hastalıklarından Korunma İçin Öneriler

Havadaki ısı değişimi, viral ve bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Astım ve solunum yolu alerjisi olan kişilerin ise solunum yolu enfeksiyonu olmayan insanlara göre daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Vücut direncini yüksek tutmak, hastalıklardan korunmanın en önemli silahlarından biri. Vücut direncini yüksek tutmanın en basit yöntemlerinden biri su tüketimi ve dengeli beslenmek. Açık havada zaman geçirmek ve güneşten yararlanmak hem mevsimsel hastalıklardan hem de depresyondan korunmaya sanıldığından daha fazla yardımcı olur.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 15:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kış Hastalıklarından Korunma İçin Öneriler

Havadaki Isı Değişimi ve Enfeksiyonlar

Havadaki ısı değişimi, viral ve bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Astım ve solunum yolu alerjisi olan kişilerin ise solunum yolu enfeksiyonu olmayan insanlara göre daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Grip, mevcut alerjileri tetikliyor ve kişi hem grip hem de alerji ile mücadele etmek durumunda kaldığı için vücudun savunma sistemi düşüyor. Savunma sistemindeki zayıflama, hastalığın daha geç iyileşmesine ve daha fazla ilaç kullanımına neden olduğundan kronikleşme durumunda yaşam kayıplarına bile yol açabiliyor.

Yeterli Su Tüketimi

Vücut direncini yüksek tutmak, hastalıklardan korunmanın en önemli silahlarından biri. Vücut direncini yüksek tutmanın en basit yöntemlerinden biri su tüketimi ve dengeli beslenmek. Beslenme düzeni öğün atlamadan, karbonhidrat ve protein dengesi korunarak hazırlanmalıdır. Uzmanlar taze meyve ve sebze tüketimine özen verilmesi gerektiğini vurgularken, vücuttaki toksinlerin atılması için de günde ortalama 2,5 litre su tüketmenin önemli olduğuna dikkat çekiyor. Su, solunum yolunun nemli kalmasını sağlayarak soluma yolunda oluşan kurumayı önlüyor.

Açık Havada Zaman Geçirin

Havalar soğuk olsa da açık havada zaman geçirmek ve güneşten yararlanmak hem mevsimsel hastalıklardan hem de depresyondan korunmaya sanıldığından daha fazla yardımcı olur. Vücudumuzdaki bazı hormonların salgılanması kışın gelmesiyle daha fazla salgılanır. Bu da kişiyi daha depresif bir tuh haline sokar. Ancak özellikle solunum yolu alerjisi olan kişilerin çevresel faktörlere karşı kendilerini korumaları da önem taşır.

Kış Hastalıklarından Korunma İçin Öneriler

  • Vücut direncini yükseltmek için balık, süt, yumurta, kırmızı ve beyaz et gibi protein bakımından zengin gıdaların tüketimi artırılabilir.
  • Yeşil yapraklı mevsim sebzeleri, süt ve yoğurt gibi kalsiyum ağırlıklı besinlerin tüketimine ağırlık verin.
  • Dondurulmuş gıdalardan uzak durun.
  • Günde en az 6-7 saat uyumaya çalışın.
  • Gün içinde temiz havadan ve güneşten faydalanın.
  • El hijyenine özen gösterin.
  • Sık dokunulan eşyaları sürekli temizleyin.