Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

'Kış Güzeli' Pirola Alarmı: Hipermutant! Aşılıları Vuruyor

'Kış Güzeli' Pirola Alarmı: Hipermutant! Aşılıları Vuruyor. Aşılı insanları enfekte etme olasılığı daha yüksek olan Pirola için İngiltere harekete geçti. İngiltere aşılama kampanyasını öne çektiğini duyurdu. Pirola olarak adlandırılan BA.2.86 varyantı çok sayıda mutasyona sahip ve daha önce aşılanmış insanları enfekte etme olasılığı daha yüksek. İngiltere, kış aylarında savunmasız kişileri korumak için aşılama kampanyasını hızlandırdı.

Yayın Tarihi: 31.08.2023 17:09
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

'Kış Güzeli' Pirola Alarmı: Hipermutant! Aşılıları Vuruyor

'Kış Güzeli' Pirola Alarmı: Hipermutant! Aşılıları Vuruyor

Aşılı insanları enfekte etme olasılığı daha yüksek olan Pirola için İngiltere harekete geçti bile... 'Yükseğe uzanan gövdeden sağlı sollu çıkan ve baş aşağı bakan beyaz, krem ya da şeker pembesi rengindeki çiçekleri minik zillere benzetilen bir çiçek.Ama bu kış güzeli, “sonbahara girerken minik alarm zilleri mi çalıyor?” sorusunu aklıma getiriveriyor.Pirola, BA.2'nin soyundan geliyor. Çok fazla mutasyonu var. Omicron’a mutasyon zenginliği ile ilgili benzetiliyor, hatta evrimsel sıçrama olduğunu belirtiliyor. Omicron'un ortaya çıkışından bu yana dünyanın tanık olduğu en çarpıcı SARS-CoV-2 türü olarak anılıyor bazı bilim insanlarınca. Bu değişiklikler virüsün bulaştırıcılığını, tedaviye yanıtını ve hastalık şiddetini etkileyebilir.'

'Pirola' olarak adlandırılan BA.2.86 varyantı ile açıklama yapan ABD, varyantın çok sayıda mutasyona sahip olduğunu ve daha önce aşılanmış insanları enfekte etme olasılığının daha yüksek olduğunu duyururken, İngiltere aşılama kampanyasını öne çektiğini duyurdu.

İNGİLTERE ALARMDA

Covid-19 vakaları pek çok ülkede yeniden tırmanışa geçerken uzmanlar 'yaz pikine' Omicron'un alt varyantı Eris'in neden olduğunu belirtiyor.Ancak dünyayı yeniden alarma geçiren varyant aslında Eris değil 'PİROLA' olarak adlandırılan BA.2.86 varyantı.

AŞILANMIŞ İNSANLARI ENFEKTE ETME OLASILIĞI DAHA YÜKSEK

ABD sağlık yetkilileri geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklama ile BA.2.86 varyantının yüksek sayıda mutasyon geçirdiğini ve daha önce aşılanmış insanları enfekte etme olasılığının daha yüksek olduğunu açıkladı.

İlk olarak Danimarka, İsrail, Güney Afrika, ABD ve İngiltere'de görülen varyant son haftalarda seyahat geçmişi olmayan kişilerde görülmeye başlandı bu da hastalığın birden fazla bölgeye yayıldığını gösteriyor.

İNGİLTERE HAREKETE GEÇTİ

Bilim insanlarının BA.2.86 hakkında henüz çok az bilgisi var, dolayısıyla potansiyel etkisini tahmin etmek zor. Ancak İngiltere son gelişmeler sonrası alarma geçti ve aşılama çalışmalarına hız verdi.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), kış ayları yaklaşırken savunmasız kişileri korumak için aşılama kampanyasını öne çektiğini ve 11 Eylül'den itibaren aşıların kullanıma sunulacağını duyurdu.

EKSTRA MUTASYONLARA SAHİP

Genetik analizler BA.2.86'nın geçen yıl baskın olan Omicron'un alt varyantı BA.2'ye kıyasla 30'dan fazla ek mutasyona ve 2023'e hakim olan XBB.1.5 varyantına kıyasla da 35'ten fazla ekstra mutasyona sahip olduğunu gösteriyor.

Ekstra mutasyonların sayısı, ilk Omicron varyantı BA.1'in ortaya çıktığı ve dünya çapında hızla yayıldığı zamana benzerlik gösteriyor.