Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kırmızı Oda Senaryosunun Çalıntı Olduğu İddiası

Kırmızı Oda dizisi senaryosunun Batmanlı Yazar Mehmet Şah Yalçın'a ait kitaptan iktibas edildiği iddiası gündeme geldi. Yazar, yapım şirketine dava açtı ve bilirkişi raporu ile iddialarını kanıtladı.

Yayın Tarihi: 24.06.2023 22:52
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kırmızı Oda Senaryosunun Çalıntı Olduğu İddiası

Kırmızı Oda Dizisi Senaryosu Çalıntı Mı?

Banu Kiremitçi Bozkurt tarafından senaryolaştırılan ve Binnur Kaya, Tülin Özen, Burak Sevinç, Meriç Aral, Halit Özgür Sarı, Gülçin Kültür Şahin, Sezin Bozacı ve Baran Can Eraslan gibi isimlerin yer aldığı Kırmızı Oda dizisinin senaryosunun çalıntı olduğu iddia edildi. Yayınlandığı dönemde fırtınalar estiren dizinin senaryosunun Batmanlı Yazar Mehmet Şah Yalçın'a ait kitaptan iktibas edildiği haberleri gündeme geldi. Yazar, yapım şirketine dava açtı.

İddiaların Detayları

Yapım şirketine ve televizyon kanalına ihtarname göndermesine rağmen dizinin devam ettiğini belirten Yalçın, “1999 yılından bu yana "Paradoks" adlı eserimi yazmaya ve geliştirmeye çalışıyorum. Eserim iki seridir. İlk serisini 2018-2020 yılları arasında çeşitli yarışmalara ve yayın kuruluşlarına gönderdim ama geri dönüş gelmedi. Ben ikinci seriyi yazma sürecindeyken bir televizyon kanalında yayınlanan ‘Kırmızı Oda' adlı dizi dikkatimi çekti. Diziyi incelemeye başladığımda dizinin tamamının benim eserime ait olduğunu fark ettim" dedi.

Bilirkişi Raporu

Yapım şirketinin ve televizyon kanalının herhangi bir geri dönüş sağlamadığından dolayı suç duyurusunda bulunulduğunu ve 51 sayfalık bilirkişi raporu alındığını belirten Avukat Yunus Emre Hamidi. "Müvekkilimiz yazar Mehmet Şah Yalçın, 1999 yılından bu yana kaleme almış olduğu "Paradoks" adlı eserini birçok yayın kuruluşuna yarışmalara katılmak maksadıyla göndermiştir. Ancak herhangi bir netice alamamıştır. İlerleyen dönemlerde Türkiye'nin yakından takip ettiği ve bildiği Kırmızı Oda adlı diziyi merak etmiş ve izlediğinde dizide yaşanan olayların tamamen kendisine ait olan Paradoks adlı eserden alındığını tespit etmiştir" ifadelerinde bulundu.