Kırmızı Ateş Karıncalarının Avrupa İstilası
Yeni bir araştırmaya göre dünyanın en istilacı türlerinden biri olan kırmızı ateş karıncası ilk kez Avrupa'da bulundu. Bilimsel adı Solenopsis invicta olan ithal karınca, Güney Amerika'ya özgüdür ancak geçtiğimiz yüzyıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Karayipler, Çin ve Avustralya'nın büyük bir kısmına yayılmıştır.
Ateş Karıncalarının Tehlikeleri
ACI VERİCİ BİR İĞNEYE SAHİPLER: Bu böcekler rahatsız edildiklerinde agresif olabilirler ve cildi tahriş eden ve alerjik reaksiyonlara neden olabilen acı verici bir iğneye sahiptirler. Karınca ayrıca mahsullere ve yerel ekosistemlere de zarar verebilir.
ENDİŞE VERİCİ DERECEDE HIZLI YAYILABİLİR: Araştırmacılar, İtalya'nın Sicilya kentindeki Syracuse kenti yakınlarında 5 hektara yayılan 88 kırmızı ateş karıncası yuvası tespit ettiklerini söyledi. İspanya'daki Evrimsel Biyoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olan araştırmanın baş yazarı Mattia Menchetti, 'S. invicta en kötü istilacı türlerden biridir. Endişe verici derecede hızlı bir şekilde yayılabilir.' dedi.
Yayılma Potansiyeli
Araştırmacılar, kırmızı ateş karıncalarının Avrupa'da tüm kıtaya yayılma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Uygun iklim koşullarına sahip olan büyük kentsel alanların da karıncaların yayılma alanına dahil olduğunu vurguladılar.
Gıda Güvenliği ve Çevre Tehdidi
Kırmızı ateş karıncalarının istila ettiği bölgelerde gıda güvenliğini tehdit ettiği ve yerel ekosistemlere zarar verdiği bilinmektedir. Ayrıca, bu tür istilacı türlerin dünya çapında çevre felaketlerini şiddetlendirdiği ve milyarlarca dolara mal olduğu belirtilmektedir.