Uzmanlar, 1017 kişiden oluşan bir grubun uyku alışkanlıkları hakkında anket yaptı ve yüzde 18'inin uyurken çorap giydiğini tespit etti.
Çorap giyenlerin yüzde 70'i ise yatmadan önce temiz bir çift giyme zahmetine girmiyor, bunun yerine gün boyu giydikleri çorapla kalıyor.
Araştırmacılar sabah 7 ile akşam 23 arasında insanların giydiği pis çorapları örneklediler ve bunların yarısının insanlarda enfeksiyonlara neden olan bir bakteri türü olan psödomonas aeruginosa içerdiğini buldular.
Uzmanlar psödomonas aeruginosa hakkında, Genellikle solunum yollarını ve idrar yollarını enfekte ediyor ve akciğerlerde enfeksiyona neden oluyor dedi.
Bu bakterilerin kirlenen ve uygun şekilde temizlenmeyen aletlere kolaylıkla yayılabileceğini ifade eden araştırmacılar, ayrıca bazı çorapların temizlenmemiş TV uzaktan kumandalarından bile daha kirli olduğunu tespit etti.
Bu cihazların tuvaletten daha kirli olduğu göz önüne alındığında bu hiç de küçümsenecek bir durum değil.
Ayrıca Ulusal Sağlık Enstitüleri, pseudomonas aeruginosa'nın hamam böceklerinde ve onların dışkılarında yaygın olarak bulunduğunu bildirdi.
Pseudomonas aeruginosa kolayca yayılır, bu nedenle kötü kokulu çorap giyenler bakterileri yataklarına aktarabilir ve bu da enfeksiyon potansiyelini büyük ölçüde artırır.
Uzmanlar ayrıca ayaklarda yaklaşık 250 bin ter bezinin bulunduğunu, bunun da kirli çoraplarda nem birikerek dermatofit olarak bilinen mantarları oluşturabileceğini ekledi.
Araştırmacılar ayak parmaklarını kapatmak isteyen kişilere uyumadan önce yeni bir çift çorap giymelerini tavsiye etti.
Ayrıca kişilere tüm bakterileri öldürmek için kirli çoraplarını 140 Fahrenheit derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yıkamaları gerektiğini söylediler.