Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kırgızistan'da Kayıp Dağcılar İçin Arama Çalışmaları Sonlandırıldı

Kırgızistan'da Pobeda Dağı'na tırmanan ve 25 gündür haber alınamayan 4 dağcı için yapılan arama-kurtarma çalışmaları sonuç vermedi. Zorlu hava koşulları, çığlar ve tırmanış rotasındaki hayati tehlike nedeniyle arama-kurtarma ekibi ana kampa ve daimi konuşlanma yerlerine dönmeye karar verdi. Kayıp dağcıların birinin gönderdiği GPS koordinatlarına göre dağcıların zirveden iniş sırasında dik yerden 1 kilometre aşağı düştüğü tahmin ediliyor.

Yayın Tarihi: 12.08.2023 17:19
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kırgızistan'da Kayıp Dağcılar İçin Arama Çalışmaları Sonlandırıldı

Kırgızistan'daki 4 dağcı 25 gündür kayıp

Kırgızistan'daki Pobeda Dağı'na tırmanan ve 25 gündür haber alınamayan 4 dağcı için yapılan arama-kurtarma çalışmaları sonuç vermedi. Arama-kurtarma ekibi, zorlu hava koşulları, çığlar ve tırmanış rotasındaki hayati tehlike nedeniyle ana kampa ve daimi konuşlanma yerlerine dönmeye karar verdi. Kayıp dağcıların birinin gönderdiği GPS koordinatlarına göre dağcıların zirveden iniş sırasında dik yerden 1 kilometre aşağı düştüğü tahmin ediliyor.

Arama-kurtarma çalışmaları detayları

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı'nın açıklamasına göre, çalışmalar 21 kişilik üç grup ve Kırgızistan Savunma Bakanlığı'na ait helikopterle yürütülmüştü. Deniz seviyesinden dört bin 100 metre yükseklikteki Güney Enilçek kampına yerleşen arama-kurtarma ekibi, iki gün aklimatizasyon sürecinden geçtikten sonra altı bin metreden fazla yüksekliğe tırmanarak arama-kurtarma çalışmalarını sürdürdü.

Dağcıların düştüğü yer neredeyse imkansız

Zorlu hava koşulları, devam eden çığlar ve tırmanış rotasındaki hayati tehlike nedeniyle yapılan çalışmalar sonuçsuz kaldı ve 8 Ağustos'ta arama-kurtarma ekibi ana kampa ve daha sonra daimi konuşlanma yerlerine dönmeye karar verdi. Kayıp dağcıların birinin gönderdiği GPS koordinatlarına göre, dağcıların zirveden iniş sırasında dik yerden bir kilometre aşağı düştüğü tahmin ediliyor. Dağcıların düştüğü yerin neredeyse imkansız olduğu ve arama-kurtarma ekipleri için hayati tehlike oluşturduğu vurgulandı.

Olayın geçmişi

Kırgızistan'daki Pobeda Dağı zirvesine 11 Temmuz'da tırmanışa geçen dört yabancı dağcı, en son 19 Temmuz'da altı bin 900 metre yükseklikten irtibata geçilmişti. Litvanyalı dağcının 24 Temmuz'da uydu telefonundan gönderdiği koordinatlarla gerçekleştirilen arama-kurtarma operasyonu sonuçsuz kalmıştı. Rusya'nın talebi üzerine ise 28 Temmuz'da Kırgızistan'ın Acil Durumlar Bakanlığı tarafından 23 kişilik arama-kurtarma ekibiyle çalışmalara başlandığı duyurulmuştu.