Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kıdem Tazminatında Yeni Sistem: İşçilerin Tazminat Hakları Değişiyor

Kıdem tazminatında yapılan değişikliklerle birlikte işçilerin tazminat hakları değişiyor. İşçilerin tazminatlarını alabilmesi için belirli sınırlamalar getirilecek ve kıdem tazminatı tavan ücreti yükseltilecek. Bu değişikliklerin amacı, emeklilik döneminde gelir kaybını telafi etmek ve çalışma döneminde yaşam standardını sürdürebilmektir.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 12:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kıdem Tazminatında Yeni Sistem: İşçilerin Tazminat Hakları Değişiyor

Kıdem Tazminatında Sistem Değişti

Kıdem tazminatı tavan ücreti için hesaplarını yapan milyonlarca çalışan, tazminatların kaldırılacağı yönündeki iddialar sonrasında bir açıklama bekliyordu. Bu beklenen açıklamayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptı ve "Ne yazık ki, çok ciddi problemlerimiz var. Ödeme sorunları ve diğer sıkıntılar var. Bir belirsizlik ortamı yaratıyor" dedi.

Ocak 2024'ten İtibaren Kıdem Tazminatı Tavan Ücreti Yükselecek

Ocak 2024'ten itibaren kıdem tazminatı tavan ücretinin 35.576 TL'ye kadar yükselebileceği tahmin ediliyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, kıdem tazminatına ilişkin önemli değişikliklerin yapılacağına dair ilk sinyaller verilmişti. OVP içinde yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı verilen yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışıldığı belirtiliyor.

Toplu Kıdem Tazminatına Son Veren Uygulama

İstifa dahil olmak üzere kıdem tazminatına hak kazanılması mümkün olacak, ancak paraya ulaşma konusunda sınırlamalar getirilecek. İş değişikliği veya tazminatsız iş akdi feshi durumunda, biriken tazminat hakkı TES fonunda tutularak hak kaybı yaşanmayacak. Ancak işten çıkarıldığında, çalışan tazminatını 60 yaşına kadar alamayacak. Sistemde cayma veya ayrılma hakkı bulunmayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Burada hükümetlerimizin yaklaşımı şu. İşçi kesiminin temsilcileriyle, istişare içinde bu işi sonuçlandırmak. Yani tek yanlı bir çözüm dayatmak değil. Çözülmesi gereken bir mesele mi? Evet öyle. Ama bunu istişarelerle, işçi ve işveren dengesi içinde ve özellikle işçi kesiminin temsilcileri, sendikalarla istişare içinde bu konuya yaklaşmak" şeklinde konuştu.

Kıdem Tazminatı Tavanı Ocak'ta Ne Kadar Olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kıdem tazminatı 2024 tavan ücreti hakkında önemli bir detay sundu. Banka, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 67,22'ye yükseltti ve 6 aylık enflasyonun tahmininin yüzde 39,61 olabileceğini açıkladı. Bu gelişme, memur zammı katsayısıyla belirlenen kıdem tazminatı için hesaplamaları etkiliyor. Mevcut durumda 10 yıl çalışan bir kişi, işten ayrıldığında 234.898 TL kıdem tazminatı alırken, 1 Ocak 2024'ten sonra 120.862 TL daha fazla alarak toplamda 355.760 TL kıdem tazminatına hak kazanacak.