Devlet Destekli Başarı: 21 Ülkeye Elma İhracatı
Karaman'da elma paketleme ve depolama tesisini devlet destekleriyle kuran Ali Erikçi, 21 ülkeye elma ihraç ediyor.
TKDK Desteği ve Modern Tesis
35 yaşındaki Erikçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'nun sağladığı %50 hibe desteği ile 2019 yılında tesisini hayata geçirdi.
Tesis, 4.500 metrekare kapalı alana sahip olup, elma işleme süreçlerini modern cihazlarla yürütmektedir. Dünyanın çeşitli yerlerine elma ihracatı gerçekleştiren Erikçi, bu ülkeler arasında Hindistan, Malezya, Singapur, Tayland, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Libya gibi pazarlar bulunmaktadır.
Çevre Duyarlılığı ve İstihdam
İşletmenin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla kendi imkanlarıyla güneş panelleri kuran Erikçi, bu sayede önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağladı.
Tesis, yılda yaklaşık 20.000 ton elma işleyerek, bunun 15.000 tonunu ihraç etmektedir. Aynı zamanda 100 kişilik bir istihdam da yaratmaktadır.
Karaman Elması: Dünya Markası
Ali Erikçi, Karaman elmasının 6 yıldır dünya genelinde bir marka haline geldiğini vurguladı. Müşterilerin Karaman elmasını tercih etmesinin en büyük nedeninin, meyvenin dayanıklılığı ve aroması olduğunu belirtti. Ayrıca, yeni teknolojilerle elmanın raf ömrünü bir yıla kadar çıkarabildiklerini ifade etti.
Modern İşletmelerin Sayısını Artırma Hedefi
TKDK Karaman Koordinatörü Dr. Özgür Öztürk, ilde yılda 750.000 tonu aşan elma üretimiyle önemli bir yere sahip olunduğunu bildirdi. Avrupa standartlarında soğuk hava tesisleri ile iç ve dış pazarların ihtiyaçlarını karşılamaya devam edileceği vurgulandı.
Karaman'da yaşayan Ali Erikçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı yüzde 50 hibe desteğiyle kurduğu elma paketleme ve depolama tesisiyle 21 ülkeye ihracat yapıyor.
Karaman'da yaşayan Ali Erikçi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı yüzde 50 hibe desteğiyle kurduğu elma paketleme ve depolama tesisiyle 21 ülkeye ihracat yapıyor.