Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Karaciğer Yağlanması ve Nedenleri

Karaciğer yağlanması günümüzde artan bir sorun haline gelmiştir. Fazla kilolu insanların yanı sıra zayıf veya normal kilodaki kişilerde de karaciğer yağlanması görülmektedir. Bu durumun nedenleri arasında metabolik sendrom, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, genetik mutasyonlar ve kas kitlesi kaybı yer almaktadır. Karaciğer yağlanması ilerledikçe karaciğerde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmekte ve siroza hatta karaciğer kanserine yol açabilmektedir.

Yayın Tarihi: 13.07.2023 19:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Karaciğer Yağlanması ve Nedenleri

Karaciğer Yağlanmasının Artışı

Günümüzde fazla kilolu insanların dışında zayıf veya normal kilodaki kişilerde de karaciğer yağlanmasının arttığı görülmektedir. Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinin yüzde 5’inden fazlasının yağ hücresi haline gelmesiyle oluşur. Yağlanma oranı dünya çapında büyük bir artış göstermekte olup, bundan 20 yıl önce yüzde 10 civarındayken bugün her dört kişiden birinin, yani toplumun yüzde 25’inin, karaciğeri yağlı olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'de bu oran ise yüzde 30 civarındadır.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri

Karaciğer yağlanmasının en büyük nedenlerinden biri metabolik sendromdur. Metabolik sendrom durumu olan kişilerde karaciğer yağlanması oranı yüzde 40 ile 80 arasında olabilmektedir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, früktoz içeren şekerlerin tüketimi, hazır gıdaların artması ve bilinçsiz diyetler karaciğer yağlanmasını tetiklemektedir. Ayrıca genetik mutasyonlar, metabolik hastalıklar ve kas kitlesi kaybı da karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır.

Karaciğer Yağlanmasının Sonuçları

Karaciğer yağlanması ilerledikçe karaciğerde iltihaplanma, sertleşme ve nodül oluşumu gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlar zamanla siroza ve hatta karaciğer kanserine yol açabilir. Karaciğerde görülen yağlanma basit yağlanma şeklinde kalabileceği gibi, iltihaplanma eklenmesiyle birlikte karaciğer sirozu riski de artmaktadır.