Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kalp Ritim Bozukluklarında Kesin Çözüm!

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, kalp ritim bozukluklarının, kateter laboratuvar ortamında elektrofizyolojik incelemelerle ortaya konduktan sonra özel kateterler vasıtasıyla yakma veya dondurma yöntemi ile tamamen ortadan kaldırabildiğini söyledi. Kalp ritim bozukluğunun kalp ritmindeki anormallik olduğunu; kalpteki elektriksel sinyallerinin başlatılmasında ve iletiminden sorumlu özelleşmiş sistemin düzgün çalışmaması sonucu kalp atış ritminin hızlı, yavaş veya düzensiz olabildiğini aktaran Doç. Dr. Ünlü, “Bunun sonucunda kişide; çarpıntı, kalbinin sert ve hızlı atması, kalpte tekleme veya durup tekrar çalışma gibi düzensizlikler olabilir” dedi.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 23:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kalp Ritim Bozukluklarında Kesin Çözüm!

Kalp Ritim Bozukluklarının Tamamen Ortadan Kalkması

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, kalp ritim bozukluklarının, kateter laboratuvar ortamında elektrofizyolojik incelemelerle ortaya konduktan sonra özel kateterler vasıtasıyla yakma veya dondurma yöntemi ile tamamen ortadan kaldırabildiğini söyledi.

Kalp Ritim Bozukluğunun Belirtileri

Kalp ritim bozukluğunun kalp ritmindeki anormallik olduğunu; kalpteki elektriksel sinyallerinin başlatılmasında ve iletiminden sorumlu özelleşmiş sistemin düzgün çalışmaması sonucu kalp atış ritminin hızlı, yavaş veya düzensiz olabildiğini aktaran Doç. Dr. Ünlü, “Bunun sonucunda kişide; çarpıntı, kalbinin sert ve hızlı atması, kalpte tekleme veya durup tekrar çalışma gibi düzensizlikler olabilir” dedi.

Kalp Ritim Bozukluklarına Neden Olan Faktörler

Kalbin bizzat kendisinde bulunan bir anormalliğin veya dış etkenlerin, kalp ritim bozukluklarına neden olabildiğini dile getiren Doç. Dr. Ünlü şunları söyledi: “Dış faktörlerde kalp ritminde değişikliklere neden olabilir. Örneğin; sıvı kaybı, bazı grip ilaçları, farklı ilaç grupları, gıdalardaki bazı katkı maddeleri, aşırı kafein tüketimi, fazla alkol tüketimi ve aşırı sıcaklar da kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.

Kalp Ritim Bozukluğunun Tehlikeleri

Bazı kalp ritim bozuklukları ölümcül olabilir ve kalpte tekleme şeklinde ritim bozuklukları, kalbin elektrik sistemindeki bir odaktan kaynaklanan anormal uyarımın olmasıdır. Bu da kalp atım döngüsünde değişikliğe neden olur, hasta bu kalp atışını çok şiddetli veya sert hissedebilir. Kalp atışı çok yavaşladığında ise; düşük tansiyon, aşırı yorgunluk, bilinç değişiklikleri, bayılmalar yaşanabilir.”

Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Kalp ritim bozukluklarının tanısı için Ritim Holter takılabilir, ilaç testleri veya elektrofizyolojik çalışma yapılabilir. Elektrofizyolojik incelemelerde, kateter laboratuvarında, lokal anestezi ile hastanın bilinci açıkken yapılmaktadır. Özel kataterlerle kalbin ritim iletim sistemini kontrol edilir ve ritim bozukluğu yakma veya dondurma yöntemi ile tamamen ortadan kaldırılabilir. Hafif düzeydeki ritim bozuklukları yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçla tedavi edilebilir.

Kalp Ritim Bozukluğunu Önlemek İçin

Kalp sağlığı için doğal beslenmeli, fazla kilolardan kurtulmalı, sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalı, düzenli kalp muayeneleri yapılmalı, günlük egzersizler yapılmalıdır. Bitkisel ürünlerin kullanımında dikkatli olunmalı ve hekimlere danışılmalıdır.