Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kalp Odacıkları Arasındaki Açıklık Felçe Neden Olabilir

Damarlarda oluşan nedeni bilinmeyen pıhtılar, felç ya da çok daha ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Pıhtı atmanın tekrarlandığı hastalarda ise buna doğuştan gelen kalp odacıkları arasındaki açıklık, PFO sebep olabiliyor. Kalp odacıkları arasında doğuştan gelen açıklık sorunu olan hastalara PFO kapatma işlemi uygulanabilir ve bu işlem genellikle cerrahi olmadan gerçekleştirilebilir.

Yayın Tarihi: 15.10.2023 12:47
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kalp Odacıkları Arasındaki Açıklık Felçe Neden Olabilir

Damarlarda Oluşan Pıhtılar Felçe Neden Olabilir

Damarlarda oluşan nedeni bilinmeyen pıhtılar, felç ya da çok daha ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Pıhtı atmanın tekrarlandığı hastalarda ise buna doğuştan gelen kalp odacıkları arasındaki açıklık, PFO sebep olabiliyor.

Kalp Odacıkları Arasındaki Açıklık Sorunu

Yapılan ileri tetkikler sonucunda, son beş yıldır tanısı konulmadığı için birkaç kez damarlarına pıhtı atan, en son beyin damarına pıhtı atması nedeniyle felç geçiren 35 yaşındaki Gözde Güçver Okur’un sorunlarının da kalp odacıkları arasında doğuştan gelen açıklıktan kaynaklandığı tespit edildi. Teşhisi koyan Doç. Dr. Elif İjlal Çekirdekçi, kalp odacıkları arasında doğuştan gelen açıklığı kapatarak 35 yaşındaki Gözde Güçver Okur’u sağlığına kavuşturdu.

PFO'nun Etkisi

PFO’nun (Patent Foramen Ovale), kalp odacıkları arasında doğuştan gelen bir açıklık olduğunu, bu açıklığın normalde gebelik döneminde kan dolaşımı sırasında tespit edilmesi gerektiğini söylediği açıklamalarında, PFO’nun doğumdan hemen sonra doğal olarak kendiliğinden kapanması beklenir. Ancak bazı kişilerde bu açıklık kapanmaz ve ‘patent’ (açık) kalır. Bu durumdaki hastalarda PFO Kapatma işlemi gerçekleştirilir dedi.

PFO Kapatma İşlemi

PFO kapama işlemini, özel bir cihazla cerrahi müdahale olmadan gerçekleştirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Elif İjlal Çekirdekçi, PFO kapatma işlemi sırasında, genellikle kasık bölgesinden girilen ince bir tüp (kateter) kalbe yönlendirilir. Kateter, kalp odacıkları arasındaki açıklığa yerleştirilen bir cihazı taşır. Bu cihaz genellikle bir tür kapama cihazıdır. Cihaz, PFO’nun her iki tarafına yerleştirilir. Daha sonra, cihaz serbest bırakılarak PFO kapatılır.

Cerrahi İşlem Gerekliliği

PFO'nun genellikle cerrahi olarak kapatılmasının gerekli olmadığını vurgulayan uzmanlar, ancak özellikle genç bireylerde, tekrarlayan ve felce neden olan durumlarda veya migren ataklarını tetiklediği durumlarda cerrahi işleme ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.