Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kalp Krizi Bir Gün Önceden, Kadında ve Erkekte Farklı Belirti Veriyor

Los Angeles'taki Cedars-Sinai'de bulunan Smidt Kalp Enstitüsü'ndeki tıp araştırmacılarına göre, kadınlar ve erkekler yaklaşan ve genellikle ölümcül olan kalp krizinin farklı ancak belirgin uyarı işaretlerine sahip. Bulgularını Lancet Digital Health dergisinde yayınlayan araştırmacılara göre, kadınlar nefes darlığı çekerken, erkekler göğüs ağrısı yaşıyor. Araştırmacılar, cinsiyete özgü uyarı işaretleri olduğunu bilmenin, hastaların ve sağlık ekiplerinin, yüzde 90'a varan oranlarda ölümcül olan bu ani kalp krizlerinin önüne geçmelerine yardımcı olabileceğini söylüyor. Çalışmanın baş araştırmacısı Summet Chugh yaptığı açıklamada, 'Bulgularımız ani kardiyak ölümlerin önlenmesi için yeni bir paradigmaya yol açabilir.' dedi. Chugh'un ekibi, yaşları 18 ile 85 arasında değişen hastaları içeren Kaliforniya ve Oregon'da yapılan kalp krizi ile ilgili çalışmaların verileri inceledi. Araştırmacılar karşılaştırma için benzer uyarı işaretlerine sahip olan ancak kalp krizi yaşamayan hastaları da incel

Yayın Tarihi: 31.08.2023 19:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kalp Krizi Bir Gün Önceden, Kadında ve Erkekte Farklı Belirti Veriyor

Los Angeles'taki Cedars-Sinai'de bulunan Smidt Kalp Enstitüsü'ndeki tıp araştırmacılarına göre, kadınlar ve erkekler yaklaşan ve genellikle ölümcül olan kalp krizinin farklı ancak belirgin uyarı işaretlerine sahip.

Bulgularını Lancet Digital Health dergisinde yayınlayan araştırmacılara göre, kadınlar nefes darlığı çekerken, erkekler göğüs ağrısı yaşıyor.

Araştırmacılar, cinsiyete özgü uyarı işaretleri olduğunu bilmenin, hastaların ve sağlık ekiplerinin, yüzde 90'a varan oranlarda ölümcül olan bu ani kalp krizlerinin önüne geçmelerine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Çalışmanın baş araştırmacısı Summet Chugh yaptığı açıklamada, 'Bulgularımız ani kardiyak ölümlerin önlenmesi için yeni bir paradigmaya yol açabilir.' dedi.

Chugh'un ekibi, yaşları 18 ile 85 arasında değişen hastaları içeren Kaliforniya ve Oregon'da yapılan kalp krizi ile ilgili çalışmaların verileri inceledi. Araştırmacılar karşılaştırma için benzer uyarı işaretlerine sahip olan ancak kalp krizi yaşamayan hastaları da inceledi.

Araştırmacılar, bir uyarı işaretini fark eden ve ani kalp krizi nedeniyle bayılmadan önce acil servisleri arayan hastaların hayatta kalma olasılığının beş kat daha fazla olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, 'Uyarı belirtileri, kalp krizinin öngörülmesi için umut vaat ediyor, ancak tahmin gücünü en üst düzeye çıkarmak için ek özelliklerle güçlendirilmesi gerektiğini' söylediler.