Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kalp Krizi Belirtileri ve İşaretleri

Yoğun göğüs ağrısı, göğüste sıkışma gibi belirtiler, kalp krizinin en açık belirtileri arasında belirtiyor. İnsanların genellikle 'göğüslerine bir fil oturmuş gibi' diye tanımladıkları bu belirtiler, en bariz olanları olsa da, ardında çok daha farklı belirtiler bulunabilir. Her göğüs ağrısı, kalp krizi belirtisi olmayabilir. Mide, akciğerler ve hatta ayaklarda ortaya çıkabilecek bazı belirtiler, dolaşım sistemindeki sorunların da habercisi olabilir. İşte hafif deyip geçilmemesi gereken o belirtiler…

Yayın Tarihi: 24.10.2023 12:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kalp Krizi Belirtileri ve İşaretleri

Yoğun Göğüs Ağrısı ve Diğer Belirtiler

Yoğun göğüs ağrısı, göğüste sıkışma gibi belirtiler, kalp krizinin en açık belirtileri arasında belirtiyor. İnsanların genellikle 'göğüslerine bir fil oturmuş gibi' diye tanımladıkları bu belirtiler, en bariz olanları olsa da, ardında çok daha farklı belirtiler bulunabilir.

Hasta Hissetmek

Göğüs ağrısının yanı sıra bulantı ve kusma gibi kalple ilgili olduğunu düşünmeyeceğiniz durumlar da endişe verici olabilir. İngiliz Kalp Vakfı'ndan Profesör David Newby; 'hiçbir şey yapmadan otururken bile yoğun göğüs ağrısı yaşıyorsanız ve aynı zamanda kendinizi hasta hissediyorsanız mutlaka doktora başvurmanız' gerektiğini belirtti.

Çene, Sırt ve Mide Ağrısı

Profesör Newby, kalp krizlerinin ağrının çene veya sırt gibi diğer bölgelere yayılmasına neden olabileceğini söylüyor. Ağrı aynı zamanda boynunuza, kolunuza ve karnınıza da yayılabilir.

Ayak Bileklerinde ve Ayaklarda Şişme

Kalp sorunlarının kanıtı bacaklarınızda bile ortaya çıkabilir. Dr. M Adil U Khan; bacaklarda, ayak bileklerinde veya karın bölgesinde ödem olarak bilinen açıklanamayan şişlikler de kalp yetmezliğinin belirtileri olabilceğini belirtti.

Baş Dönmesi ve Bayılma Hissi

Baş dönmesi, bayılma hissi kalp krizi belirtisi olabilir ya da kalpte başka bir sorun olduğunun işareti olabilir.

Nefes Darlığı Hissi

Nefes darlığı hissi, genellikle 'haraketsizlikle' ilişkilendirilse de ardında bilmediğiniz durumlar söz konusu olabilir.

Şiddetli Terlemeler

Fiziksel bir efor sarf ederken veya sıcak ortamlarda terlemek olağandır. Fakat göğüs ağrısıyla birlikte ortaya çıkan sebepsiz terleme, önemli bir belirti olabilir.

Kalp Ritmindeki Dengesizlikler

Düzensiz kalp ritmi, önemli belirtiler arasında yer alır. Sıklıkla 'hızla çarpan' kalp sıkıntısı yaşıyorsanız veya düzensiz şekilde kalp ritminizde bozulmalar hissediyorsanız, mutlaka doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.