Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kalp Çarpıntısının Önemi ve Tedavi Yöntemleri

Tedavi edilmeyen kalp çarpıntıları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Erken tanı ve tedavi hayati önem taşır.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 15:16
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 15:17

Kalp Çarpıntısının Önemi ve Tedavi Yöntemleri

Kalp Çarpıntısı Günlük Yaşamı Olumsuz Etkileyebilir

İstanbul'daki Medicana Ataşehir Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, kalp çarpıntılarının bayılma veya kalpte büyüme gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamalara göre, stres, uykusuzluk veya aşırı kahve tüketimi gibi nedenlerle gelişen kalp çarpıntıları genellikle iyi huyludur ve çoğu hastada tedaviye gerek kalmadan zamanla düzelir. Ancak bazı durumlarda, çarpıntılar kalıcı hale gelebilir ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kardiyak Ablasyon Tedavi Seçeneği

Doç. Dr. Tatlısu, kalp ritim bozukluğuna yol açan kaynakların tespit edilmesi sonucunda, "Kardiyak Ablasyon" işlemi uygulanarak bu hastalıklı yapıların ortadan kaldırılabileceğini kaydetti. Radyofrekans (RF) enerjisi veya dondurma yöntemi kullanılarak bu işlem gerçekleştirilebilir. Hastaların, ritim bozuklukları için bir kardiyolog tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ritim Holter ve İlaç Tercihleri

Ritim holter cihazı sayesinde kalp atışları 24 saat boyunca izlenebilir ve bu izleme tedavi gerekliliği konusunda önemli veriler sunar. Tiroid bozukluğu veya potasyum/magnezyum dengesizliği söz konusu değilse, tedavi genellikle ritim ilaçları ile başlar. Ancak eğer atım sayısı fazla ise, anestezi gerektirmeyen ablasyon işlemi düşünülebilir.

Erken Tanı Hayati Önem Taşır

Doç. Dr. Tatlısu, sağlıklı bir kalpte elektrik sinyallerinin dakikada 60-100 atış arasında olduğunu belirtti. Ritim bozukluklarında bu sinyaller hızlı ve düzensiz hale gelerek, kalbin üst iki odası titremeye başlar. Ritim bozukluğu, kalbin performansını düşürerek ilerleyen evrelerde felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Erken tanının tedavi başarı oranını artırdığına dikkat çeken Tatlısu, "Ritim bozukluklarında erken tanıda başarı oranı yüzde 50-70, hastalığın ilerlediği durumlarda ise bu oran yüzde 30-40'a düşmektedir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, kardiyak ablasyonda üç boyutlu haritalama sistemi kullanılarak da işlem yapılabileceğini ekledi.

Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, açıklamalarda...

Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, açıklamalarda bulundu.