Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kalkınma Planı Görüşmeleri Başladı

Kalkınma Planı görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kur korumalı mevduat ve kur hedefleri hakkında açıklamalar yaptı. Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerin Türkiye'nin gerisinde kaldığını belirtti. Kurda hedef ve tahmin olmadığını vurgulayan Yılmaz, serbest kur rejimi olduğunu söyledi. Yılmaz ayrıca, reel kur üzerinden değerlendirme yaptıklarını ifade etti. Kalkınma Planı ile ilgili olarak milletvekillerinin sorularını cevaplayan Yılmaz, sivil ve demokratik bir Anayasa yapılmasının kalkınmaya katkı sağlayacağını belirtti. Çaykur'un özelleştirilmesi konusunda Yılmaz, özelleştirme planının olmadığını ve Çaykur'un yatırımlarına devam ettiğini açıkladı. Kur korumalı mevduat hakkında ise Yılmaz, yapılan ödemeleri paylaştı.

Yayın Tarihi: 23.10.2023 21:23
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kalkınma Planı Görüşmeleri Başladı

Kalkınma Planının görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kur korumalı mevduat (KKM) ve kurma ilgili açıklamalar yaptı.

KKM için son dönemde atılan adımlarla çıkış sürecinin başladığına dikkat çeken Yılmaz, Finansal Piyasalarda istikrarsızlığa yol açmadan çıkış süreci devam edecek, Bankacılık sistemi KKM den çözülen kaynağı TL cinsi mevduata yönlendiriyor ve devam edecek.

Çin hariç gelişmekte olan ülkelerin gelişme hızı Türkiye’nin gerisinde kaldı diye konuştu.

Serbest kur rejimi var Yılmaz kur hedefi ve tahminlere ilişkini olarak da kurda herhangi bir hedef ve tahmin olmadığının altını çizerek, Serbest kur rejimi var, son dönemlerde önemli hareketlilik oldu önümüzdeki dönemde böyle hareketlilik beklemiyoruz. Teknik ve siyasi olarak beklemiyoruz ifadelerini kullandı.

Yılmaz, nominal değil reel kur üzerinden değerlendirme yaptıklarının belirterek, Gelişmekte olan ülkelerin para değeri uzun dönemde değer kazanır, kaybetmez dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 12 Kalkınma Planı ile ilgili olarak Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Yılmaz, sivil ve demokratik bir Anayasanın yapılması kalkınma sürecine katkı sağlayacağına işaret ederek, Azami müştereklerde buluşarak en geniş mutabakatı oluşturarak kalkınma planımıza ve 2053 perspektifine destek sağlayacaktır ifadelerini kullandı.

Yılmaz, kur hedeflerinin olmadığını belirterek, Gelişmelere göre günlük hareketlilikler yaşanıyor. Kurda bir hareketlilik yaşandı. Önümüzdeki dönemde böyle bir hareketlilik beklemiyoruz. Son dönemde yaşanan hareketliliği teknik olarak da siyasi olarak da beklemiyoruz diye konuştu.

Çaykur'un özelleştirilmesine ilişkin olarak Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Varlık Fonu tarafından özelleştirilme ile ilgili konu olmamıştır. Çaykur özerk bütçesiyle bir iktisadi devlet teşekkülü olarak çalışmalarına devam etmektedir. Çaykur 2023 yılında yapılan iki fabrika ile kapasitesini arttırarak, özelleştirmeden uzak yatırımlarına devam etmektedir dedi.

Kur korumalı mevduat ile ilgili soruya Yılmaz, KKM 2022 yılında o92.5 milyar TL ödeme yapılmış. Merkez bankası tarafından 72.8 milyar TKL ödeme yapılmış, Hazine ve Maliye Bakanlığı 59.5 milyar TL ödeme yapılmış şeklinde konuştu.