Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kahvaltıda Bulunmaması Gereken Besinler

Kahvaltıda tüketilen bazı besinler zararlı olabilir. Domates, alkolsüz içecekler, puf böreği, baharatlar, şekerli yiyecekler, yoğurt ve armutlar aç karnına tüketilmemelidir. Ayrıca işlenmiş et ürünleri, fast food, şekerli içecekler, kızarmış yiyecekler, yüksek tuz içeren yiyecekler ve soslar da sağlığa zararlı olabilir.

Yayın Tarihi: 02.09.2023 10:07
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kahvaltıda Bulunmaması Gereken Besinler

Gün içinde tüketilen besinlerin en önemlisi şüphesiz sabah kahvaltısıdır.

Özellikle güne daha dinç ve sağlıklı başlamak için sağlam bir kahvaltı yapmak gerekir. Ancak kahvaltıda tükettiğimiz yiyecekler bazen oldukça zararlı olabiliyor.

Kahvaltı güne enerjik ve zinde başlamak için önemli bir besindir. Birçok kişi sabah uyandığı zaman kahvaltı öncesi ya kahve içer ya da yoğurtlu ürünler tüketir. Çok sayıda kişi aç karnına ne yemesi gerektiğini pek bilmez.

Sindirim sistemimizi etkileyecek zararlı yiyeceklerden mümkün mertebe kaçınmamız gerekiyor. İşte kahvaltı sofrasında asla bulunmaması gereken besinler...

Domates

C vitamini ve diğer birçok besin maddesini içinde barındırır. Fakat domates tanik asit içerdiğinden dolayı aç karnına yememelisiniz. Bu asit, midenizde bulunan ve genellikle ağrılı mide sorunlarına sebep olabilecek asit miktarında artışa neden olacaktır.

Bu sebeple, ülser gibi mide problemleriniz varsa, kendi iyiliğiniz için bu tür asitli yiyeceklerden uzak durmanız en faydalısıdır.

Alkolsüz İçecekler

Pek çok insan günün herhangi bir saatinde alkolsüz içecekler içmenin uygun olduğunu düşünür. Fakat bu tavsiye edilmez. Alkolsüz içecekleri başka bir şey yemeden içtiğinizde mideniz oldukça şişebilir. Daha da kötüsü ise, midenizdeki asit seviyesini yükseltebilirsiniz. Bunun uzun vadeli sonucu yemek borusu kanseridir. Midenizdeki asit seviyesi çok yüksek olduğunda erozyon da ortaya çıkabilir.

Puf Böreği

Sabah erkenden çoğu insan kahvaltı sofrasındaki ilk gördüğü şeye uzanarak ağzına atıyor ve aceleyle evden çıkıyor. Atıştırmak için en kolay şeylerden biri, puf böreği gibi hızlı bir atıştırmalıktır. Sizi daha doygun hissettirseler de maalesef sağlığınız için oldukça kötü bir tercihtir.

Baharatlar

Baharatlar yemeğinizin tadını ve kokusunu daha lezzetli hale getirir. Fakat sabah sabah, aç karnına hiç iyi bir tercih değildir. Bunun sebebi, daha sonra kramplara ve hatta asidik reaksiyonlara dönüşen mide tahrişine rahatlıkla sebep olmalarıdır.

Şekerli Yiyecekler

Şekerin sindirimi çok basit olabilir, fakat aç karnına girdiğinde vücudunuzun kanınızda gerekli seviyelerini korumak için gereken insülini salgılamasını engeller. Bu olduğunda, rahatlıkla göz sorunları yaşayabilirsiniz. Daha da kötüsü, tatlılar vücudunuzdaki asit ve alkali dengesini bozar. Bu sebeple, şeker hastalığınız varsa veya şeker hastalığına yakalanma riskiniz varsa, tatlılardan tamamen kaçının.

Yoğurt

Yoğurt, şüphesiz birçok sağlık yararına sahip olan birçok laktik asit bakterisi içerir. Bununla birlikte, midenizdeki asit miktarı sayesinde laktik asit aç karnına etkisiz hale gelir. Bu, bu tür süt ürünlerinde bulunan laktik asit bakterilerini öldürür ve daha da fazla asitliğe yol açar. Bu sebeple, yoğurdunuzu tercihen iyi bir yemek yedikten bir veya iki saat sonra yemeniz en iyisidir.

Armutlar

Armutlar çok miktarda ham lif içerir. Aç karnına yediğinizde, hassas mukoza zarlarına zarar verirsiniz. Bu da mide hastalıklarına yol açar. Bu sebeple, en azından yulaf ezmesi veya diğer tahıllar gibi bir şey yedikten sonra çift yemeniz önerilir.

Tüketildiği andan itibaren etki eden ve sık sık tüketilirse sağlığa zararlı olan besinler şöyle;

İşlenmiş Et Ürünleri

Sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünleri yüksek miktarda katkı maddesi, tuz, nitrat ve nitrit içerir, bu da kanser riskini artırır.

Fast Food

Fast food besinler genellikle yüksek yağ, tuz ve şeker içerir. Ayrıca bu yiyeceklerin bazıları işlenmiş ve trans yağlar içerebilir. Sık sık tüketildiğinde vücudun şeker ve tuz deposunu bozarak kansere davetiye çıkarabilir.

Şekerli İçecekler

Gazlı içecekler, meyve suları ve enerji içecekleri yüksek miktarda şeker içerir. Şekerli içeceklerin tüketimi obeziteye ve kanser riskine katkıda bulunabilir.

Kızarmış Yiyecekler

Kızartma işlemi sırasında oluşan akrilamid adlı kimyasal madde kansere neden olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle kızarmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Yüksek Tuz İçeren Yiyecekler

Yüksek tuz içeren besinler, mide kanseri riskini artırabilir. Hazır çorbalar, cipsler ve işlenmiş yiyecekler yüksek tuz içerebilir.

Soslar ve Tatlandırıcılar

Bazı soslar ve yapay tatlandırıcılar, kanserojen madde içerebilir veya kanseri tetikleyebilir. Bu tür maddeleri içeren gıdalardan kaçınılmalıdır.