Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kahvaltı Saatleri Şeker Hastalığı Riskini Artırıyor

Kahvaltı saatleri şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığına davetiye çıkarılıyor. Doğru saatte kahvaltı yapmayanlar, kahvaltı öğününü geçirenlerin şeker hastalığı riskleri tavan yapıyor. Yapılan araştırmalara göre her gün saat 08:00 ‘da kahvaltı yapanların 09:00’da kahvaltı yapanlara göre şeker hastası olma ihtimalleri 7 kat daha azalıyor. Kahvaltı öğününü geçiştirenlerin ise şeker hastası olma riskleri daha fazla oluyor.

Yayın Tarihi: 05.08.2023 05:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kahvaltı Saatleri Şeker Hastalığı Riskini Artırıyor

Sakın bu saatte kahvaltı yapmayın! Şeker hastası olursunuz!

Günün en önemli öğünü olarak belirtilen kahvaltı ile alakalı olarak çok çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Doktorlar kahvaltı saatlerine dair kritik bir uyarı yaptılar. Uzun yıllardır doktorların günün en önemli öğünü olarak bildirdikleri kahvaltı ile alakalı olarak çok çarpıcı bir özellik ortaya çıktı. ABD’de Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre kahvaltı saatleri şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığına davetiye çıkarılıyor. Doğru saatte kahvaltı yapmayanlar, kahvaltı öğününü geçirenlerin şeker hastalığı riskleri tavan yapıyor.

KAHVALTI SAATİ KAÇ OLMALI?

Yapılan araştırmalara göre kahvaltı saati geciktirilmemeli. 10.000 kişinin katıldığı araştırmada her gün saat 08:00 ‘da kahvaltı yapanların 09:00’da kahvaltı yapanlara göre şeker hastası olma ihtimalleri 7 kat daha azalıyor. Kahvaltı öğününü geçiştirenlerin ise şeker hastası olma riskleri daha fazla oluyor. Bundan dolayı düzenli ve erken saatte kahvaltı yapılması gerekiyor.

ŞEKER HASTALIĞI RİSKİ NEDEN ARTIYOR?

Kahvaltıyı geç yapanlar veya hiç yapmayanlar için şeker hastalığı riskinin neden yükseldiğine dair de tespit yapıldı. Buna göre kahvaltıyı erken yapanların kan şekerlerinde anormal değişiklikler olmuyor. Gün boyunca kan şekerleri belirli seviyede kalıyor. Ancak geç kahvaltı yapanların veya hiç yapmayanların kan şekerlerinde çok hızlı düşüşler ve yükselişler meydana geliyor.

Kan şekeri dengesizleşen kişilerin gün içinde yemek yeme istekleri çok daha fazla oluyor. Genellikle de sağlıklı olmayan yiyecekler tercih ediliyor. Bu da zaman içerisinde şeker hastalığına davetiye çıkarıyor. Şeker hastası olmak istemeyenlerin kahvaltılarını erken saatte yapmaları gerekiyor.

DOKTOR TAVSİYESİ ŞART!

İnsan metabolizması oldukça farklı işleyen bir sitemi ifade ediyor. Bundan dolayı her insanda aynı durumlarda aynı sonuçlar çıkmayabiliyor. Kahvaltı saati ile alakalı olarak bilimsel bir tespit yapılsa da kişinin metabolizmasına göre bu etki değişebilir. Bunun için bir doktor tavsiyesi alınması öneriliyor. Doktor gözetiminden günlük öğünlerin planlanması çok daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.