Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Julian Assange'ın Tutukluluğu Devam Ediyor

Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nde tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın tutukluluğu devam ediyor. Assange'ın iade talepleri ve uluslararası destekler konuşulmaktadır.

Yayın Tarihi: 01.10.2023 15:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Julian Assange'ın Tutukluluğu Devam Ediyor

Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nde Julian Assange

Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nde WikiLeaks aracılığıyla gizli askeri ve diplomatik yazışmalar yayımladığı için tutuklu bulunan Julian Assange'ın Stella Assange yaptığı açıklamada, 'Suç işleme hakkını savunmak zorundayız. Hakaret hakkının en önemli yönü, iktidardakileri, gizlemeye en çok istekli oldukları gerçeklerle karşı karşıya getiren yönüdür. Bu hak olmadan güçlü olan dokunulmaz hale gelir. Aşağıda sağda resimde görülen kocam Julian Assange, WikiLeaks'in yayıncısı olarak ABD'nin gizli kalmasını istediği teröre karşı savaştaki suiistimalleri açığa çıkardığı için 2019'dan beri Thamesmead'deki HMP Belmarsh'ta hapsediliyor. ABD, Julian'a karşı 175 yıl hapis cezası gerektiren suçlamalarda bulundu. İçişleri Bakanı olarak Priti Patel, Julian'ın iadesini engellemeyi başaramadı. Yaklaşan bir Yüksek Mahkeme duruşması, İngiltere'nin çağımızın basın özgürlüğüne yönelik en önemli saldırısının devam etmesine izin verip vermediğine karar verecek' dedi.

Assange'ın Tutukluluğu ve İade Talepleri

Assange, WikiLeaks'in kurucusu olarak 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki savaş suçlarını açığa çıkaran gizli belgeleri yayımladı. Bu nedenle ABD tarafından casusluk suçlamalarıyla aranırken, 2012 yılında Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Ancak 2019 yılında Ekvador'un korumasının sona ermesiyle İngiltere polisi tarafından gözaltına alındı ve Belmarsh Hapishanesi'ne konuldu. 2021 yılında ise Yüksek Mahkeme, Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetti. Ancak Assange'ın savunma ekibi, Yargıtay'a başvurarak karara itiraz etti.

Assange'a Destek

Assange'ın tutukluluğuna ve iade taleplerine karşı uluslararası alanda destekler artmaktadır. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters ve Assange'ın eşi Stella Assange gibi isimler, Assange'ın durumunu ve hapishanedeki koşullarını eleştirmektedir. Ayrıca Guardian, New York Times, Le Monde, El Pias ve Der Spiegel gibi büyük medya kuruluşları da Assange'ın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini açıklamıştır.