Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki Radyoaktif Atık Suyun Tahliyesine Onay

Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyun Pasifik Okyanusu'na tahliyesine yönelik plan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından onaylandı. Çin ve Güney Kore ise bu plana tepki gösterdi.

Yayın Tarihi: 04.07.2023 19:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki Radyoaktif Atık Suyun Tahliyesine Onay

Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki Radyoaktif Atık Suyun Tahliyesine Onay

Japonya'da 2011'de meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından hasar alan Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif özellikli atık suyun Pasifik Okyanusu'na tahliyesine yönelik plan, Çin, Japonya ve Güney Kore tarafından tepkiyle karşılandı. Ancak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Japonya'nın tahliye planına onay verdi.

UAEA Başkanı Rafael Grossi, Fukuşima Nükleer Santrali'nde depolanan arıtılmış suyun tahliye edilmesi planlarına ilişkin bağımsız değerlendirmesini tamamladıktan sonra raporu Japonya Başbakanı Fumio Kişida'ya sundu. Raporda, tahliye planının uluslararası standartlara uygun olduğu ve çevre üzerinde önemsiz bir etkiye sahip olacağı belirtildi.

Plan kapsamında, santralde üretilen atık suyun içerisinde bulunan radyoaktif elementler filtrelenerek Pasifik Okyanusu'na tahliye edilecek. Bu plan, Fukuşima Nükleer Santrali kazasının ardından gerçekleşen en kötü nükleer felakettir.

Çin ve Güney Kore'nin Tepkisi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Japonya'nın tahliye planının etik ve hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirterek, UAEA'nın Japonya'nın yanlış kararını desteklememesi gerektiğini söyledi. Çin ve Güney Kore, Japonya'nın kararına sert tepki göstermişlerdir.