Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Japonya'da Enflasyon Tahminleri Değişiyor

Japonya'da hükümetin enflasyon tahminleri değişiyor. Hükümetin açıkladığı verilere göre büyüme beklentisi düşerken tüketim ve sermaye harcamalarının artması bekleniyor. Japonya Merkez Bankası ise enflasyon hedeflerine ulaşmak için parasal gevşemeyi sürdüreceğini belirtiyor. Haziran ayında ise Japonya'da enflasyon yükseliş gösterdi.

Yayın Tarihi: 21.07.2023 09:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Japonya'da Enflasyon Tahminleri Değişiyor

Hükümetin Tahminleri

Hükümet yeni tahminlerle uzun zamandır süren deflasyonist görünümün değişerek Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yüzde 2 enflasyon hedefinin aşılacağına işaret etti.

Japonya hükümeti tarafından açıklanan verilere göre büyüme beklentisi Mart 2024'te sona eren cari mali yıl için ocak ayında öngörülen yüzde 1,5'ten yüzde 1,3'e çekildi.

Ekonominin 2024-25 mali yılında yüzde 1,2 büyümesi bekleniyor.

Hükümet, İhracatın yavaşlaması büyümeyi muhtemelen yavaşlatacak olsa da tüketimin daha çok hizmetler için toparlandığı görülüyor. Sermaye harcamalarının da artması bekleniyor açıklamasında bulundu.

Hükümet manşet tüketici enflasyonunun bu mali yılda muhtemelen yüzde 2,6'ya ulaşacağını bildirdi. Bu oran ocak ayında öngörülen yüzde 1,7 ve BoJ'un yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde yer alıyor.

Hükümet enflasyonun 2024-25 mali yılında yüzde 1,9'a gelmesini bekliyor.

BoJ'un Tahminleri

BoJ nisan ayında yaptığı en son tahminlerde taze gıda maliyetlerinin etkisini ortadan kaldıran çekirdek tüketici enflasyonunun mevcut mali yılda yüzde 1,8'e ve bir sonraki yılda yüzde 2'ye ulaşmasını bekliyor.

Haziran Verileri

Japonya da Haziran verileri enflasyonda yukarı yönlü sinyaller verdi. Ultra gevşek para politikası uygulanan Japonya da Haziran ayında manşet enflasyon da artış görüldü. Verilere göre Japonya da Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 3,3 olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi enflasyonun yüzde 3,2 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Mayıs ayında ülkede enflasyon yüzde 3,2 olmuştu. Çekirdek enflasyonda ise sınırlı geri çekilme izlendi. Haziran ayında Japonya da taze gıda ve enerji hariç fiyatlarda yıllık artış yüzde 4,2 oldu. Bir önceki ay bu grupta yıllık artış yüzde 4,3 olarak gerçekleşmişti.

Japonya'da Gevşemeye Devam Sinyali

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, bankanın enflasyon hedeflemesine dair yönlendirmesini değiştirmeden parasal gevşemeden vazgeçmeyeceği sinyalini verdi. Salı günü G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantılarının düzenlendiği Hindistan’da basın toplantısı düzenleyen Ueda, enflasyonun yüzde 2’lik hedefe sürdürülebilir şekilde henüz ulaşmayacağı yönündeki varsayımlarının değişmememesi halinde, para politikasına ilişkin genel yaklaşımın yani gevşeme politikalarının da değişmeyeceğini söyledi. BoJ’un, Japonya’nın yüzde 2 enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşmada kaydettiği ilerleme hızını her politika toplantısında değerlendireceğini söyleyen Ueda, “Getiri eğrisi kontrolü (YCC) altında aşırı gevşek para politikamızı sabırla sürdürdük” dedi.