Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

James Webb Uzay Teleskobu ile Maisie'nin Galaksisine Yolculuk

James Webb Uzay Teleskobu ile yapılan bir araştırmada, bilim insanları en uzak galaksilerden birini buldu. Bu galaksi, Büyük Patlama'dan sadece 390 milyon yıl sonrasından gelen ışığıyla dikkat çekiyor. Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü tarafından hazırlanan 3D görselleştirme ile bu galaksiye doğru bir yolculuk yapılabiliyor. Ancak galaksiler arası yolculuk teknik olarak imkânsız olduğu için bu görselleştirme ile evrenin derinliklerine gidilebiliyor. Evrenin hızlanan genişlemesi nedeniyle, daha uzakta olan şeyler daha hızlı bir şekilde uzaklaşıyor. Bu nedenle bugün bile olsa Maisie'nin Galaksisine gitmek için 33 milyar ışık yılından fazla bir mesafe kat etmek gerekiyor. James Webb Uzay Teleskobu, evrenin erken dönemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için tasarlanmış bir teleskop olarak ön plana çıkıyor.

Yayın Tarihi: 12.07.2023 16:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

James Webb Uzay Teleskobu ile Maisie'nin Galaksisine Yolculuk

Geçen yıl, JWST’deki CEERS programında yer alan bilim insanları şimdiye kadar gözlemlenen en uzak galaksilerden birini buldular.

Keşfedenlerden birinin kızına ithafen Maisie'nin Galaksisi olarak adlandırılan bu galaksinin ışığı bize Büyük Patlama'dan sadece 390 milyon yıl sonrasından, yani galaksilerin evrende doğmaya başladığı zamandan geliyor.

Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü, bilimkurgu yazarlarının bile tahmin edemeyeceği bir hızla, uzayda Maisie'nin Galaksisine doğru uçmanızı sağlayan inanılmaz bir 3D görselleştirme hazırladı. Görselleştirmenin her saniyesi sizi yaklaşık 200 milyon yıl geçmişe götürüyor, ta ki yaklaşık 68 saniye sonra galaksiye ulaşana kadar.

Galaksiler Arası Yolculuk

Galaksiler arası yolculuk bugün teknik olarak imkânsız. Ancak teknolojik olarak en gelişmiş uzay teleskobu ile kozmik bir yolculuk mümkün.

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), kozmosun derinliklerine bakmak, milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksilerin ayrıntılı görüntülerini yakalamak ve evrenin erken dönemleri hakkında fazla bilgi edinmek için tasarlandı.

Maisie'nin Galaksisi

Maisie'nin Galaksisi, bilim insanları tarafından şimdiye kadar gözlemlenen en uzak galaksilerden biri. NASA'nın da söylediği gibi: 'Her saniye, veri setinde 200 milyon ışık yılı seyahat etmek ve 200 milyon yıl daha geçmişi görmek anlamına geliyor.'

Evrenin Genişlemesi

Bunu bir mesafeye tam olarak dönüştürmek kolay değil. Evrenin hızlanan genişlemesi nedeniyle, bizden daha uzakta olan şeyler daha hızlı bir şekilde uzaklaşıyor. Bunun nedeni evrenin her yerde ve her yönde aynı şekilde genişliyor olması. Yani bugün sihirli bir şekilde Maisie'nin Galaksisine gidecek olsaydık 33 milyar ışık yılından fazla bir mesafe kat ederdik.

Yolculuğun Keyfi

Şimdi arkanıza yaslanın, rahatlayın, evrenin başlangıcına doğru yapılan ve bir buçuk dakikadan daha kısa süren bu muhteşem yolculuğun keyfini çıkarın.