Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

James Webb Uzay Teleskobu, Girdap Gökadası'nın Benzersiz Görüntüsünü Yakaladı

Dünya’dan 27 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan, M51 veya NGC 5194 olarak da bilinen Girdap Gökadası, James Webb Uzay Teleskobu tarafından en yakın komşusuyla karmaşık bir dans içinde sıkışıp kalan, dönen gökadaya dair mükemmel bir görüntü yakaladı. Avrupa Uzay Ajansı tarafından yayınlanan yeni görüntü, Girdap Gökadası’nın uzun sarmal kollarını canlı renkler ve ayrıntılarla gösteriyor. Galaksinin, en yakın komşusu olan NGC 5195 olarak bilinen cüce galaksiyle kozmik bir dansa yakalandığı düşünülüyor. ESA'nın daha önceki gözlemlerinde açıkladığı üzere, NGC 5195 büyük galaksinin yanından geçtiğinde, onun kütleçekimsel kuvveti “Girdap’ın gözleme şeklindeki diski içindeki dalgaları oluşturur.” Bu dalgalar Girdap Gökadası’na benzersiz ve görkemli bir görünüm kazandırıyor ve dış sarmallarının bu kadar belirgin bir şekilde kolaylıkla görülmesine yardımcı oluyor. Webb gözlemleri, Yükselen Dış Galaksi Yıldız Kümelerinde Geri Bildirim adlı bir gözlem serisinin parçasıdır ve galaksimiz dışındaki yı

Yayın Tarihi: 01.09.2023 00:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

James Webb Uzay Teleskobu, Girdap Gökadası'nın Benzersiz Görüntüsünü Yakaladı

Girdap Gökadası ve James Webb Uzay Teleskobu

Dünya’dan 27 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan, M51 veya NGC 5194 olarak da bilinen Girdap Gökadası (Whirlpool Galaxy), güzel ve benzersiz görünümlü bir sarmal gökada. Ve şimdi James Webb Uzay Teleskobu, en yakın komşusuyla karmaşık bir dans içinde sıkışıp kalan, dönen gökadaya (galaksi) dair mükemmel bir görüntü yakaladı.

Girdap Gökadası ve NGC 5195

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 29 Ağustos’ta yayınlanan yeni görüntü, Girdap Gökadası’nın uzun sarmal kollarını canlı renkler ve ayrıntılarla gösteriyor. Galaksinin, en yakın komşusu olan NGC 5195 olarak bilinen cüce galaksiyle kozmik bir dansa yakalandığı düşünülüyor. M51’in benzersiz görünümünün sebebinin de bu en yakın komşusundan kaynaklandığına inanılıyor.

Girdap Gökadası ve Dalgalar

ESA’nın Girdap Gökadası’na dair daha önceki gözlemlerinde açıkladığı üzere, NGC 5195 büyük galaksinin yanından geçtiğinde, onun kütleçekimsel kuvveti “Girdap’ın gözleme şeklindeki diski içindeki dalgaları oluşturur.” ESA, bu dalgaların havuzdaki dalgalanmalara benzediğini, genişledikçe yavaşça dışarı doğru döndüğünü söylüyor.

Girdap Gökadası ve Webb Gözlemleri

Bu dalgalar Girdap Gökadası’na benzersiz ve görkemli bir görünüm kazandırıyor ve dış sarmallarının bu kadar belirgin bir şekilde kolaylıkla görülmesine yardımcı oluyor. ESA, Girdap Gökadası’na ilişkin bu son Webb gözlemlerinin, Yükselen Dış Galaksi Yıldız Kümelerinde Geri Bildirim veya FEAST adı verilen kolektif bir gözlem serisinin parçası olduğunu söylüyor. FEAST, kendi galaksimiz dışındaki yıldız oluşumunun etkileşimi hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyor.

Webb Gözlemleri ve Kompozit Görüntü

Yayınlanan kompozit görüntü, Webb’in Orta Kızılötesi Enstrümanı (MIRI) ve Yakın Kızılötesi Kamerasından (NIRcam) gelen verilerin maskelenmesiyle oluşturuldu. Gökbilimciler galaksiye iki farklı spektrumda bakarak daha derine inebiliyor ve bu eşsiz galaksiyi oluşturan malzeme hakkında daha fazlasını öğrenebiliyor.