Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İzmir'de İki Hasta Aynı Kadavradan Yapılan Nakille Hayata Tutundu

İzmir'de aynı kadavradan böbrek nakli ile sağlıklarına kavuşan Tansu Hatipoğlu ve Tuğçe Saygı'nın hikayesi umut veriyor.

Yayın Tarihi: 09.10.2024 15:07
Güncelleme Tarihi: 09.10.2024 15:07

İzmir'de İki Hasta Aynı Kadavradan Yapılan Nakille Hayata Tutundu

İzmir'de İki hasta Kadavradan Yapılan Organ Nakli ile Hayata Tekrar Tutundu

İzmir'de yıllarca böbrek yetmezliği nedeniyle bekleyen Tansu Hatipoğlu (41) ve Tuğçe Saygı (50), gerçekleştiren kadavradan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu.

Tansu Hatipoğlu, 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yüzbaşı rütbesiyle göreve başladıktan sonra böbrek rahatsızlığı yaşamaya başladı. İlk tedavi yöntemleri işe yaramayınca, 10 yıl içinde böbrekleri tamamen işlevini yitirdi. Malülen emekli olan Hatipoğlu, 7 yıl süreyle diyaliz tedavisi almak zorunda kaldı.

Hatipoğlu, 2 yıl önce evlendiği eşinin nakil için donör olmak istediğini, ancak etik kurulun henüz anne olmadığı için bu isteği onaylamadığını belirtti. Öte yandan, Almanca öğretmeni Tuğçe Saygı, 20 yaşındayken karaciğer yetmezliği teşhisi almış ve 1994 yılında Almanya'da kadavradan karaciğer nakli olmuştur. 2019 yılında böbrek yetmezliği gelişmiş ve İzmir'de bir hastanede böbrek nakli olmuştur. Ancak, Saygı'nın vücudu bu nakli reddetmek zorunda kalmış ve diyaliz tedavisine geri dönmek zorunda kalmıştır.

Her iki hasta, İzmir'deki özel bir hastanenin organ bekleme listesine alındı. Umutla bekledikleri mutlu haber ise 17 Eylül'de geldi. İkisi de aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlığına kavuştu.

“Böbrek Kardeşi Olduk”

Tansu Hatipoğlu, hastanede düzenlenen basın toplantısında, “Aynı kadavradan yapılan nakil sayesinde artık Tuğçe ile böbrek kardeşi olduk.” diyerek organ bağışının önemine vurgu yaptı. Hatipoğlu, kadavradan böbrek naklinin Türkiye'de yeterince yaygın olmadığını belirterek, “Hastalara ortalama yaşam süresi diyalizle 6 yıl. Bu süre zarfında birçok insan hayata veda ediyor. Kadavradan böbrek nakli, ülkemizde kan bağışı gibi bir destekleme gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

Tuğçe Saygı da, karaciğer naklinden sonra böbrek nakli yapıldığı için kendini üçüncü bir hayatın başlangıcında hissettiğini belirtti. Zorlu günler geçirdiğini söyleyen Saygı, “Hiç umudumu kaybetmedim. Organ bekleyen hastalara umut olmak için kadavra bağışının desteklenmesini istiyorum. Bu gerçekten yaşama dair umut yaratıyor.” dedi.

Nakil sürecinin ardından hastaları tedavi eden Uzman Doktor Işık Özgü, kadavradan yapılan organ bağışlarının artırılması halinde birçok hasta için benzer bir umut kapısının açılabileceğini dile getirdi.

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda)...

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda) ve Tuğçe Saygı (solda) aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu. Nakilleri gerçekleştiren ekipte yer alan Uzman Doktor Işık Özgü (ortada), açıklamalarda bulundu.